Alueliikunta kerää kiitosta kävijöiltä: Iloista kuntoilua hiki pinnassa

Eero Kenttä kiertää salissa seuraten, että liikkeet tehdään oikein ja turvallisesti. Kuvat Teija Loponen

-Hyvä, hienoa. Puolet ajasta mennyt, nyt voi vaihtaa kylkeä. Vielä kaksi vaihtoa ja sitten venytellään, kannustaa Eero Kenttä pariakymmentä Tapulin nuorisotalon salissa ahertavaa treenaajaa.

Jakomäki-Tapulikaupungin alueliikuttajana parhaillaan toimiva Eero Kenttä on varsin kiitollisessa hommassa. Ryhmiin mukaan tulleet ovat innoissaan ohjatusta liikunnasta ja kiittelevät vetäjää tämän asiantuntevasta ohjauksesta, erilaisten kremppojen huomioimisesta ja kannustuksesta.

-Kiva kuulla, että ollaan tyytyväisiä. Meillä alueliikunnan tavoitteena on matalan kynnyksen liikuntatoiminnan järjestäminen ja vähän liikkuvien aktivointi sekä yhteisöllisyyden lisääminen liikunnan avulla. Tuntuukin siltä, että täällä uudetkin tulijat helposti solahtavat porukkaan sisään ja juttuseuraa riittää kaikille, elokuusta lähtien tehtävää hoitanut aiemmin liikuntaneuvojaksi ja juuri AMK:sta liikunnanohjaajaksi valmistunut Kenttä toteaa.

Kolmatta vuotta jumpissa käyvä Kristiina kertoo kuntojumppien olevan todella tehokkaita ja anniltaan monipuolisia. Hän käy kahdessa jumpassa ja lisäksi venyttelyssä.

-Ja edullista tämä on, kausi maksaa 25 euroa + neljän euron kortti ja sillä saa käydä niin monessa ryhmässä kuin haluaa. Täällä tapaa aina tuttuja ja täältä myös saa uusia tuttuja, Kristiina kiittelee.

Samalla linjalla on tällä kertaa ainoa paikalle päässyt mies, Reino Virtanen, joka tuli mukaan kun naapurin pariskunta oli häntä jo pari vuotta ryhmään houkutellut.

-Ja sitten kun menin Jakomäessä kuntosalille, eräs siellä ollut mies houkutteli mukaan kokeilemaan myös joogaa. Nykyään harrastan liikuntaa monta kertaa viikossa, suunnittelen työt sen mukaan, että ehdin mukaan näihin ryhmiin. Tämä on todella oikea tapa käyttää veroeuroja, hän kiittelee.

Erityistä kiitosta Eero saa siitä, että myös itse tekee liikkeet ja muistuttaa, ettei mikään saa aiheuttaa kipua. Alku- ja loppuvenyttelyissä hän selittää liikkeitä ja muistuttaa hengittelystä.

-Jos Eero pitäisi silloin tauon puhumisessaan, karkaisivat ajatukset ihan muualle. Ja ellei hän muistuttaisi, että nyt vedetään syvään henkeä, sitä pidättelisi hengitystään keskittyessään vain liikkeiden oikein tekemiseen, perustelee Reino. -Sekin on mainiota, että hän ottaa huomioon erikuntoiset ihmiset ja erilaiset vaivat ohjeistaen, miten kenenkin kannattaa liike tehdä.

-Näytän joka tunnin alussa kaikki liikkeet, vaikka monet niistä ovat useimmille tuttuja. Tarvittaessa käytän erilaisia mielikuvia apuna. Ja samalla muistutan, että esimerkiksi reumasta tai sydänvaivoista kärsiville kaikki liikkeet eivät sovi, heille neuvon muita vaihtoehtoja. Kiertelen myös seuraamassa, että kaikki tekevät liikkeet oikein sekä turvallisesti ja tarvittaessa neuvon lisää. Tärkeintä on, että kaikilla on hyvä ja rento fiilis, tämä ei ole mitään nipottamisliikuntaa, Eero muistuttaa.

Liikunta on hyvä lääke. Eerosta on ollut ilo kuulla, että joku on saanut vaikkapa fysioterapeutilta kehuja liikkuvuutensa parantumisesta tai hän on huomannut ohjattavan tasapainon parantuneen.

-Oleellista on huomioida jokaisen oma lähtötaso ja ohjata sen mukaisesti, sitä meillä koulutuksessakin on painotettu.

Kunto- ja terveysliikuntaan painottuneen koulutuksen hankkinut Eero ohjaa yhteensä kahtatoista ryhmää viikossa. Mailapelikeskuksessa kokoontuu kaksi ryhmää, Vuorensyrjän palvelutalolla, Jakomäen uimahallissa ja Puistolan palvelutaloilla kokoonnutaan kuntosaleilla ja lisäksi liikuntaa on Jakomäen terveysasemalla ja Tapulin seurakuntakodilla.

-Kaikki paikat ovat tiloiltaan aika erilaisia. Mailapelikeskuksessa meillä kahdella ohjaajalla on yhteensä yli 70 hengen jumpparyhmä, seurakuntakodille taas pitää mennä ajoissa siirtämään pöydät ja tuolit seinien viereen. Onneksi muutama ryhmäläinen tulee aina auttamaan siinä, iloitsee Eero Kenttä.

Lisätietoa alueliikunnasta saa kirjastoista löytyvistä esitteistä sekä alueliikunnan kotisivuilta.

 

Asukkaiden ääni painaa

Jakomäki-Tapulikaupunki-alueen asukkailta kysellään säännöllisesti, millaista alueliikuntaa he toivovat. Lihaskunnon nostaminen on ollut ykköstoiveena, mutta sen rinnalla on myös kevyempää tuoli- ja kuminauhajumppaa sekä tasapainoharjoitteita ja kehonhuoltoa.

Nyt on meneillään kysely erityisesti miehille siitä, millaista liikuntaa he haluaisivat. Lisää miehiä toivottaisiin alueliikuntaan mukaan ja heille voidaan järjestää omiakin ryhmiä. Kyselylomakkeita löytyy Jakomäen, Tapulikaupungin ja Puistolan kirjastoista sekä alueliikunnan kotisivuilta. Vastausaikaa on marraskuun loppuun.

Alueliikunta on avointa kaikille työikäisille, työssäkäyville, työttömille ja eläkeläisille.

Alueliikunta tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden alueen toimijoiden kanssa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEräviikinkien naiset kärkivauhdissa
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Heimo Laaksonen, Veronika Honkasalo, Sinikka Vepsä