Tapanilan työväellä jo 110 yhteistä vuotta

tapanilan työväenyhdistys synttärit
Pöydän päässä Jaakko Kuusela, vieressä vasemmalla Seija Beurling ja aviomiehensä Hannu Stenman. Kuuselasta oikealle Pentti Arajärvi, Ossi Sirén, Pekka Morri, Antti Rinne ja Sinikka Vepsä. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Tapanilassa on jo viime vuosisadalta asti ollut yksi pääkaupunkiseudun merkittävimpiä työväenliikkeen kotipesiä, jossa on osaltaan rakennettu suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Lukuisia merkintöjä työväenliikkeen historiikkeihin kerryttänyt Tapanilan työväenyhdistys ry vietti 110-vuotisjuhliaan Tapanilan työväentalolla lauantaina 29. syyskuuta. Juhlaväen toivotti tervetulleeksi Sompiontielle Tapanilan työväenyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Seija Beurling, joka kukitti tilaisuudessa kymmeniä kunniajäseniä.

Beurlingin puheen jälkeen mikrofonin sai Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Hän kertoi hyvinvointiyhteiskunnan synnystä, johon kuuluu keskeisenä osana vuonna 1906 saatu yleinen äänioikeus.

Tämän päivän huolina hän näkee Euroopan sisälle syntyneet railot mukanaan Puolan ja Unkarin tilanteet, joissa on menossa ”oikeusvaltiota romuttava kehitys”. Populististen liikkeiden ainoa vastaliike on Rinteen mielestä sosialidemokraattinen liike, jonka täytyy taistella paremman tulevaisuuden puolesta. Huolta tuo myös Euroopan ulkopuoli.
– Jos afrikkalaisten elämänlaatu ei parane, mitä ne ihmiset tekevät. Lähtevät pakoon lähimpään turvalliseen. Se on Eurooppa. Nyt pitää auttaa afrikkalaisia, samalla autamme itseämme.
Juontaja Jaakko ”Jaska” Kuuselan kutsusta puheenvuoron sai ”prinssipuoliso Pertti Arajärvi”.
– Kiitos esittelystä Jaska. Työväenliikkeen kuuluttajien kuningas, sanaili takaisin SDP Helsingin puheenjohtaja Pertti Arajärvi.
Hän kritisoi muun muassa kasvavan Helsingin koulutukseen osuvia leikkauksia sekä Helsingin strategian sanavalintaa ”maailman toimivin kaupunki”.
– Oikeudenmukaisin sisältäisi päämääriä. Liike ei riitä, tarvitaan myös suunta.
Arajärvi kertoo, että SDP Helsinki tekee parhaillaan koostetta siitä, että mitä sosialidemokraatit tulevaisuudeltaan haluavat. Tähän tulevaisuustyöhön puolue toivoo saavansa kentältä ideoita.
– Tavoite on, että ei synny hyllyssä homehtuvaa paperia, Arajärvi visioi.

Työväenyhdistykset ovat sosialidemokraattisen puolueen kulmakiviä, ja työväentalot tärkeitä paikkoja alueen ihmisten aktivoimisessa ja harrastustoiminnan luomisessa. Tapanilan työväenyhdistys on selvinnyt sodista ja muista kuohuista.

Sompiontien puutalo on edelleen kylän tärkeä tapahtumakeskus.
– Työväentalon toiminta on erittäin aktiivista. Siitä saamme kiittää Tapanilan Kotien Puolesta ry:tä, Tapanilan Eläkkeensaajia, Seniorilaulajia ja Tapanilan Työväen Näyttämöä. Tiloja vuokrataan myös juhlakäyttöön, sanoo Beurling.

Nyt yhdistyksessä on vajaa 80 jäsentä, joista aktiivisia on reilusti alle puolet. Keski-ikä huitelee lähempänä 70 vuotta.
Poliittista toimintaa on johtokunnan kokoukset sekä avoimet keskustelutilaisuudet. Yhteistyötä tehdään muiden puolueosastojen kanssa. Lisääkin voisi tapahtua, katsoo puheenjohtaja.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLonginojan luontopolku – iloa tuottava älynväläys
Seuraava artikkeliTalvea kohden