Hyvää vai huonoa

teija loponen

Asioilla on aina kääntöpuolensa. Kolikolla on kaksi kääntöpuolta myös tässä ihanassa syyssäässä. Etenkin viikonloppuna saatiin nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä. Ihmiset iloitsivat siitä ja toivoivat lämpöaallon vielä jatkuvankin. Kaunis sää lisäsi heti esimerkiksi ulkoiluintoa. Kolikon kääntöpuoli on se, että leppoisa lämpö on merkki ilmastonmuutoksesta, joka lämmön ohella tuo meille myös enemmän myrskytuulia ja sateita. Aivan ennenkuulumatonta tämä syksyn lämpö ei kuitenkaan ole. Nyt uusi syksyn lämpöennätys tehtiin Kruunupyyssä Pietarsaaren-Kokkolan seudun lentokentällä, jossa mitattiin 19,6 astetta. Rikottu vanha ennätys 19.4 astetta syntyi sekin lentokentällä, nimittäin 2.10.1985 Helsinki-Malmin -lentokentällä. Kaisaniemen virallisella mittausasemalla lämpötila oli tuolloin pari astetta vähemmän, 17, eikä Malmin lukemia kuulutettu julkisuudessa.

Jakomäen ja Puistolan suunnalla on innostuttu kovasti siitä, että Vaaralan hiekkakuoppat saataisiin virallisesti  uintikäyttöön. Helsingin ja Vantaan yhdessä tuottamat suunnitelmat uimapaikasta ovat hienot ja niissä on otettu asukkaiden toiveita huomioon pukukopeista ja muista palveluista. Hyvien suunnitelmien ja toivotun lopputuloksen esteenä on vain se, että lammet eivät ole kokonaan kummankaan kaupungin omistuksessa. Ellei maakaupoista päästä sopimukseen, tulee pettymys olemaan kova. Uudelle virkistysalueelle riittäisi kävijäkuntaa niin ihan nurkilta kuin kauempaakin.

Rakentamisella on aina hyvät ja huonot puolensa. Jakomäessä odotellaan mielenkiinnolla keskusta-alueen rakentamista, vaikka alkuun vanhojen rakennusten purkutöistä, toimintojen siirtymisestä evakkoon ja uudisrakennustyömaista tuleekin häiriöitä arkeen. Valmiin keskustan toivotaan olevan suunnitelmiensa kaltainen, toimiva, kaunis ja kaikille tarvitseville tiloja tarjoava. On sääli, että usein suunnitelmista joudutaan tinkimään ja tekemään säästöjä sellaisten asioiden kohdalla, joilla olisi käyttäjille merkitystä. Rakentamisprojekteilla on myös usein taipumus venyä ennakoitua pidemmiksi. Nyt vasta odotellaan toteutuksen alkamista.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmilta pyritään valtuustoon ja neuvostoon viideltä listalta
Seuraava artikkeliAsukasillan vahva toive: Jakomäen hiekkakuopat on saatava viralliseksi uimapaikaksi