Vaihtuvuutta

teija loponen

Malmin seurakuntavaaleissa on ehdolla jälleen puolisensataa ehdokasta. Lähes sama määrä kuin neljä vuotta sitten. Moni ehdokkaista on ollut mukana seurakuntavaaleissa ennenkin ja moni hakee paikkaa sekä seurakuntaneuvostosta, että yhteisestä kirkkovaltuustosta. Ehdokkaat jakautuvat viidelle listalle ja oli mielenkiintoista havaita, että yksi listoista on partiolaisten. On hienoa, että nuoret ja nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita vaikuttamaan asioihin ja myös sitoutumaan pitkäjänteisesti muuhunkin kuin omaan harrastukseensa. Muutoinhan viime vuosina yhdistys- ja järjestöpuolella on ollut juuri se ongelma, että toimintaan ei haluta sitoutua, vaan ollaan mukana vain projektikohtaisesti, hetkellisesti.

Lisää vaaleja on tulossa. Eduskuntavaaleihin asetetaan puolueissa jo ehdokkaita, heitä tulee olemaan useita tarjolla taas myös täältä Koillis-Helsingistä.  Ensi vuonna käydään myös europarlamenttivaalit. Ja pitäisi käydä myös maakuntavaalit, jotka jo siirtyivät kuluvan vuoden lokakuulta näillä näkyminen ensi vuoden toukokuulle. Edelleenkin on epävarmaa, tuleeko vaaleja vai ei. Niinpä ehdokkaidenkin on vaikea tietää, varautuako vaalikamppailuun vai ei.

Parhaillaan on käynnissä kysely siitä, halutaanko Suomessa asettautua jatkossa kesäaikaan vai talviaikaan, vai johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen. Euroopan komissio on ehdottanut, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019. EU-maat voivat itse valita minkä aikavyöhykkeen aikaa ne haluavat pysyvästi  noudattaa. Eduskunta päättää lopulta, mikä aika Suomessa valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan. Kellojen siirtelyllä on vaikutusta moneen asiaan. Eniten se näkyy arjessa iltojen ja aamujen valoisuudessa. Pysyvästi kesäaikaan siirryttäessä illat olisivat hieman valoisampia ja aamut pimeämpiä. Talviajassa päinvastoin. Otakantaa.fi –nettikyselyssä äänensä on antanut jo noin 155 000 ihmistä. Äänestää voi vielä vajaat kaksi viikkoa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKepparikerhossa on kivaa!
Seuraava artikkeliSotiemme arvoitukset – osa ratkesi, osa ei