Malmin pelastusasema ohitti vaarantamiskiellon

Malmin pelastusasema
Malmin pelastusasema on yksi kaupungin lukuisista rakennuksista, joiden käyttö on pitänyt lopettaa terveydelle vaarallisena. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin kaupunki on saanut ELY-keskukselta ja Museovirastolta puoltavan lausunnon muutoslupaan, joka oikeuttaa kaupunkia siirtämään Malmin pelastusaseman Rajavartiolaitokselta vapautuneisiin tiloihin Malmin lentokenttäalueella.

Kaupunki ei voi muutosrakentaa tukikohtaa Malmin pelastusasemaksi omin luvin, sillä Ely-keskus on asettanut RKY-alueella olevan Malmin lentokentän vaarantamiskieltoon toukokuussa 2017. Vaarantamiskielto estää lentokentän RKY-alueella toimenpiteet, jotka voivat vaarantaa rakennetun kulttuuriympäristön arvoa. Pelastusasema kuuluu RKY-alueeseen.
Vaarantamiskielto tuli pelastuslaitoksen näkökulmasta katsoen huonoon aikaan. Vain muutamaa kuukautta aiemmin pelastuslautakunnassa päätettiin, että Rajavartiolaitoksen tilat muutetaan kiireellisesti kaupungin pelastusmiehistön tiloiksi. Miehistö oli altistunut vanhassa tilassa epäterveellisille mikrobeille. Lautakunta varasi muutostöihin noin 1,2 miljoonaa euroa. Remontin ajaksi miehistölle hommattiin parakkitilat.

Entiseen vartiolentolaivueen tukikohtaan tulee pelastuslaitoksen työntekijöiden taukotilat sekä keskuskorjaamo- ja keskusvarasto. Tukikohdan vanha osa liittyy yhdyskäytävällä uuteen osaan.
Rakennuksen ulkonäkö tulee jonkin verran muuttumaan palo-osastointitöiden vuoksi. Osa korjaamohallin nykyisistä ikkunoista vaihdetaan savunpoistoikkunoiksi, rakennukselle tehdään uusi varatieportaikko ja neljä uutta ulko-ovea. Korjaamohallin rullanosto-ovi puretaan, oviaukko suljetaan teräspintaisella elementtiseinällä ja seinään asennetaan kaksi uutta taiteovea.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJakomäen uintipaikan kehittely jatkuu
Seuraava artikkeliKarate HEL on uusi nuorten kansainvälinen kisa: Karaten suurkisat taas Tapanilaan