Malmin läpi virtaava puro sai uusia talkoolaisia

longinojan talkoot
Talkootöitä tehtiin pitkin puroa. Kivet lisäävät heti virtausta. Kuvat Teija Loponen

Longinojan puroa kunnostettiin syyskuun lopulla talkoilla. Mukana oltiin koko perheiden voimin.

Osa kivistä kannettiin ja isoimmat vieritettiin jokeen.

Nokipannukahvit ja makkarat tekivät kauppansa, mutta sitä ennen kiviä oli kärrätty, vieritetty ja kerätty ämpärein kipattavaksi puroon, jotta siitä saatiin entistä virtaavampi ja taimenystävällisempi.

Mister Longinoja, Juha Salonen sai jälleen iloita huomatessaan, kuinka innokkaasti väki otti vastaan kutsun osallistua Longinojan kunnostustalkoisiin. Mukana oli runsaasti perheitä ja varsin pieniäkin tenavia. Lapset saivat kerätä ämpäreihin pikkukiviä ja aikuiset kävivät kaatamassa ne sopiviin kotiin purossa.

Helsingin kaupungin toimesta paikalle oli saatu neljä kuorma-autollista eri kokoisia kivenmurikoita, joten tekemistä riitti jokaiselle paikalle tulleelle.

Katri Kannisto Ylä-Malmilta oli miehensä ja kahden poikansa kanssa ensimmäistä kertaa mukana talkoissa.

-Olen ympäristöasioiden kanssa noin muuten tekemisissä ja kun huomasin tämän talkootapahtuman, ajattelin, että voisimme hyvin osallistua näin lähialueella puron kunnostamiseen, hän kertoo.

Ensimmäistä kertaa paikalla oli myös kolmatta vuotta Pukinmäessä asuva Päivi Grönroos.

-Olemme puron varrella liikkuneet lasten kanssa usein ennenkin ja heistä on hurjan hauskaa nähdä purossa kaloja. He innostuivat kovasti nähtyään Longinojassa oikein isoja taimenia ja nyt sitten tulimme talkoisiin, jotta kaloille saadaan entistä paremmat uinti- ja kutemismahdollisuudet, kertoi lasten kanssa pieniä kiviä ämpäreihin keräävä Grönroos.

Jukka-Pekka Saarelainen kuuluu virtavesiaktiiveihin ja on työkseen hulevesisuunnittelija. Purovesien laatu on hänelle tärkeää, sillä kaivojen kautta puroihin laskeutuu myös kiintoainesta, joka etenee ensin Vantaanjokeen ja siitä Itämereen.

-Tässä on siis kyse vähän isommistakin asioista, hän toteaa.

Paikalle saapui lisää väkeä pitkin aamupäivää. Kukin teki jaksamisensa mukaan ja lähti pois kun siltä tuntui.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuxun Rasteilla rekrytoitiin ja askarreltiin kortteja vanhuksille
Seuraava artikkeliJakomäen uintipaikan kehittely jatkuu