Krista Välkkilän satukirja naurattaa ja opettaa

Krista Välkkilä kokosi kansioihin lapsena itse kuvittamiaan tarinoita. Nyt kuvituksesta vastasi isä, Olavi Honkonen. Kuva Teija Loponen

Lepatus ja kadonnut korvatupsu on Krista Välkkilän esikoisteos. Erikoisteokseksi sen nostaa Kristan isän, puistolalaisen Olavi Honkosen kirjaan tekemä piirroskuvitus. Tarinan hahmot syntyivät Kristan lemmikeistä ja päiväkodin lapset saivat vaikuttaa kirjaan otettujen piirrosten valintaan.

Nykyään puistolalaisen päiväkoti Nurkan varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Krista Välkkilä havaitsi Herttoniemessä työskennellessään, että päivähoidossa oleville lapsille on todella tärkeää opetella tunnetaitoja ja etenkin kivan kaverin taitoja.

-Nuorten aikuisten itsekeskeisyys ja minä-korostus huolestuttavat vähän minua. Lasten olen havainnut erottavan vielä hyvin sen, mikä voi tuottaa toiselle pahaa mieltä ja millaista ilkeys on. Lapset myös oivaltavat, että halaus ja toisen lohduttaminen saavat aikaan hyvää mieltä, Välkkilä kertoo.

-Luen lapsille työssäni paljon ja aloin kaivata sellaisia vanhan ajan satukirjoja, joissa olisi aitoja piirrettyjä kuvia. Lapset tuntuvat pitävän kovasti eläimiin liittyvistä tarinoista ja niin päässäni alkoi hautua ideoita tähän satukuvakirjaani, jossa tunnetilat tulevat eläinten kokemuksissa ja isän tekemissä piirroksissa selkeästi esiin, kertoo Krista Välkkilä.

Huumori ja nauraminen ovat lapsille tärkeitä. Niinpä satukirjan tarinan sisältämä opetus toteutuu jännien seikkailujen ja hassunkuristen tapahtumien siivittämänä. Jo tarinan eläinten nimet ovat lapsista hurjan hauskat, on Lepatus, Tööt Tööt Törähdys, Myssykkä, Puhuri ja Tirlantaa.

Päähahmot syntyivät Kristan koirista, Lepatus on Kristan jo kauan sitten edesmennyt Leo-koira, Myssykkä taas vielä kirjan tekemisen aikaan elossa ollut Mysti-koira. Törähdys-norsun esikuva on Kristan omilla säästöillään lapsena ostama, 200 markkaa maksanut pehmoelefantti.

Krista kertoo kirjoittaneensa pienestä lapsesta lähtien tarinoita sekä loruja ja runoja, joita esitti perheelleen ja myöhemmin lähetti Nuoren Voiman Liitolle arvioitavaksi.

-Jotain nuorten romaanejakin on tullut kirjoitettua, mutta ne ovat kaikki sellaista pöytälaatikkotavaraa, esikoisteoksensa julkaissut Välkkilä paljastaa.

Kristan isä, jo 30 vuotta Puistolassa asunut Olavi Honkonen kertoi lapsilleen paljon itse keksimiään tarinoita, jotka usein pohjautuivat hänen oman lapsuutensa kotitilan tapahtumiin.

Heillä myös luettiin ja laulettiin paljon, joten sanavarasto on karttunut hyvin pienestä pitäen.

Olavi Honkonen on harrastanut kuvataiteita pitkään, tehnyt grafiikkaa, puupiirroksia, veistoksia ja opiskellut alaa sekä saanut joitain palkintoja.

Kuvituksen hän on aiemmin tehnyt yhteen kotiseutujulkaisuun.

-Niin ja osallistuin Kuukausiliitteen kisaan, jossa tulin yleisöäänestyksessä sijalle viisi.

Tyttären pyyntö kuvittaa satukirja lämmitti mieltä.

-Tuntuihan se mukavalta ja hyvin meillä yhteistyö sujui, vaikka välillä Kristan toivoman värisävyn aikaansaaminen oli melkoisen työn takana. Kerran hän toi neuletakkinsa malliksi, että tällainen väri pitäisi Tööt Tööt Törähdykselle saada.

-Myös eläinten ilmeiden piirtäminen vaati perehtymistä niiden luustoon ja liikkeisiin, jotta sain Kristan toivomat tunnetilat tuotua kuvituksessa esiin, Olavi Honkonen kertoo.

Piirroksia kertyi lopulta paljon enemmän kuin kirjaan mahtui.

-Siinä vaiheessa kuin luin lapsille ennakkoon tarinaa testatakseni, onko se heidän mieleensä, näytin lapsille myös kuvitusta ja he saivat osallistua niiden valintaan. Ja yhden kuvan isä joutui vielä piirtämään viime tipassa lasten toiveesta. He kun ihmettelivät, miksi ei popcornipensaasta ole kuvaa, he halusivat nähdä sellaisen, Krista Välkkilä kertoo.

Kirjaa lapsille lukiessaan lastentarhanopettaja on havainnut, että 5-vuotiaat osaavat hyvin prosessoida eläinten käyttäytymistä ja 6-vuotiaat tunnistavat helposti ilkeyden. Sen sijaan pienemmille lapsille täytyy aikuisen hieman avata hahmojen tunnetiloja.

Seuraavakin kirja on  parivaljakolla jo suunnitteilla, Kristalla on aihealue on valmiina, samoin kohderyhmä 6-7-vuotiaat. Isä on jo lupautunut kuvittajaksi ja ryhtynyt hahmottelemaan kuvia.

-Nyt ensin kuitenkin markkinoidaan tätä kirjaa, sitä saa muun muassa Kustannus HD:n ja Prisman verkkokaupoista, sekä suoraan minulta vähän edullisemmin, eli 25 eurolla. Puistolan tienoille voin toimittaa kirjan kotiosoitteeseen ja signeerattuna, Krista Välkkilä lupaa.

Kristaan saa yhteyden osoitteella krisse.krii@gmail.com tai facebookin kautta.

Ja saattaapa olla, että kirjan piirroksista ja ylijääneistä kuvituksista tullaan jossain vaiheessa näkemään näyttely vaikkapa Puistolan kirjastossa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin eritasolta puuttuu valtion raha
Seuraava artikkeliPuistolan asemalle ei luvassa remonttia