Päättäjien palsta: Alviina Alametsä, Björn Månsson, Mari Rantanen

valtuutetut
Kauko Koskinen, Veronika Honkasalo, Heimo Laaksonen, Alviina Alametsä, Sinikka Vepsä, Abirahim Hussein, Terhi Peltokorpi, Björn Månsson ja Mari Rantanen

1. Mikä on mielestäsi alin hyväksyttävä asunnon minimikoko yhdelle ihmiselle Helsingissä?
2. Sallisitko Koillis-Helsinkiin 15 m2:n minikoteja 500 euron kuukausivuokrahintaan kuten Vantaalla on tehty?
3. Missä haarukassa liikkuu kohtuullinen neliövuokra Koillis-Helsingissä?

Alviina Alametsä, 25, Puistola. Vihr. Kaupunginvaltuutettu, Helsingin tasa-arvotoimikunnan pj, kaupungin tarkastuslautakunnan jäsen ja HSL:n hallituksen jäsen. Mielenterveyspoolin hankepäällikkö.
1. Riippuu ihmisestä ja elämäntilanteesta. Esimerkiksi 15 neliön asunto, joka on korkea ja parvellinen, voi soveltua oikein hyvin opiskelijalle, joille tutkitusti tärkeimpiä valintatekijöitä on hinta. Meidän täytyy saada hinnat alemmas. Hyvin pienissä asunnoissa vuokran tulee mielestäni olla alle 500 euroa.
2. Sallisin, mutta vuokran tulisi olla vielä alhaisempi. Pienituloiselle kohtuullinen vuokra minikodista liikkuu 300 – 400 eurossa.
3. Se riippuu asunnon kunnosta, sijainnista ja muista tekijöistä. Helsingin täytyy mahdollistaa kaikille sellainen asumismuoto, joka ei vie yli 40 %:a henkilön tuloista. Vuonna 2016 helsinkiläisen tuloista keskimäärin 60 %:a kului asumiseen, ja asumisen hinta on vain noussut.

Björn Månsson, 64, Tapanila. RKP. Kaupunginvaltuutettu, RKP:n valt.ryhmän pj., HUS:n hallitus, maakuntavaltuutettu, HOK-Elannon edustajisto ja hallintoneuvosto. Eläkkeellä oleva toimittaja, täyspäiväinen kunnallispoliitikko.
1. Opiskelijalle tai nuoren sinkun tai vaikkapa vasta eronneen, yksin asuvan ensiasunnoksi varmasti voisi riittää 20-30 neliötä, kunhan on keittiövarusteet ja kylpyhuone suihkulla.
2. Sallisin, mutta mieluummin vähän isompia – katso edellinen vastaus! Jotta ei syntyisi segregaatiota, pitäisi samassa kerrostalossa olla erikokoisia asuntoja, erikokoisille talouksille.
3. Tähän en pysty vastaamaan. Riippuu niin paljon asunnon koosta, varustetasosta ja kunnosta.

Mari Rantanen, 42, Tapaninkylä. Ps. Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varajäsen, sosiaali-ja terveyslautakunta, maakuntavaltuutettu. Ensihoitaja ja omaishoitaja.
1. Tähän ei liene yhtä oikeaa vastausta. Kun kysymyksessä on maan kalleimmat neliöt, olisi hyvä pohtia, miten talous kestää vuosikausia tukea saavien asumista Helsingissä. En tarkoita hetkellisiä tukitarpeita kuten opiskelu tai sairaus. Valitettavasti Helsingin muuttovoitto ei näytä perustuvan työssä käyvien muuttamiseen. Pienipalkkaiset eivät enää kykene asumaan täällä, mutta tukia käyttävät kykenevät. Tässä on räikeä ristiriita.
2. Näiden minikotien neliöhinta on posketon, yli 33 euroa. Taas tullaan siihen, maksetaanko neliöitä asumistukimekanismin kautta.
3. Helsingissä ei ole nyt kohtuullista vuokratasoa. Ihmisen pitäisi voida tulla toimeen (pienelläkin) palkalla. Tämän kasvaneen ongelman taittamiseksi olisi seuraavan hallituksen tehtävä toimia. Asuin 15 vuotta sitten hyvällä asuinalueella yksityisellä vuokralla, neliö kaksiossa oli alle 12 euroa. Tämä oli kohtuullinen. Sen pystyi pienellä palkalla yksinhuoltajana maksamaan ilman asumistukea.

Edellinen artikkeliValitusprosessit yhä kesken – Asemakaavamuutokset käyntiin Malmin lentoasemalla
Seuraava artikkeliLonginojalla vilkas syksy