Longinojalla vilkas syksy 

Taimenen luonnonkierto. Piirros Seppo Leinonen

Longinojan syksyyn kuuluvat perinteisesti talkoot. Uutta on, että tänä syksynä avataan puron varrelle Koillis-Helsingin kaupunkiluonnon upeasti esille tuova noin kaksi kilometriä pitkä luontopolku.

Luontopolku on tehty puroaktiivien aloitteesta ja toteutuksesta vastaa Helsingin kaupunkiympäristö. Polku tulee viemään kulkijan Haaga-Helian ammattikorkeakoululta aina Vantaanjoelle saakka.
-Luontopolku tulee kertomaan monipuolisesti puron luonnosta, taimenista ja laajasti aiheista näiden ympärillä. Tavoitteena on herättää ihmiset ajattelemaan jokapäiväisessä elämässä omaa vaikutustaan kaupunkiluontoon ja kertoa helpolla tavalla miten upea luontokohde Longinoja ja sen varren puistot ovat, kertoo Juha Salonen.
Luontopolun kuvittaa yksi Suomen tunnetuimmista luontoaiheisten kuvien piirtäjistä Seppo Leinonen. Leinosen työt ovat selkeitä ja täynnä pieniä yksityiskohtia, joissa taulujen sisällöt pääsevät oikeuksiinsa ja niistä aina jotain uutta katsottavaa.

-Ja myös aivan ensimmäistä kertaa luontopolulle toteutetaan tintamareski, aukkotaulu, jossa voi ottaa itsestään fanikuvan Longinojalla, paljastaa projektipäällikkö Elina Nummi Helsingin kaupungilta.

Nummi toteaa, että Longinojan luontopolku tulee olemaan Helsingin ensimmäinen puromaisemaan istutettu luontopolku, jonka kaupunki antaa lahjana siitä, että Juha Salonen yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa on tehnyt niin upeaa kunnostustyötä Longinojalla.

Elina Nummi kiittelee myös Longinoja.fi:n ainutlaatuista nettisivustoa, joka osaltaan tukee puron varrelta löytyvien opastaulujen sanomaa.

-Nettiin tulee muun muassa videoita taimenista ja puron maisemia ilmasta. Paljon valokuvia ja esimerkiksi vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurin ottamia kuvia purossa esiintyvistä kalalajeista, kertoo Juha Salonen.

Ihan vielä luontopolun tauluja ei puron varresta löydy, opastaulujen runkoja pystytetään parhaillaan maastoon ja luontopolun avajaisia voidaan viettää ehkä lokakuun lopulla.Longinojan varressa kannattaa silti jo nyt käydä seuraamassa sen elämää ja syksyn etenemistä. Samoin kannattaa osallistua talkoisiin, jotka koittavat 23.9.

-Ojasta puroksi. Se on tavoitteena Skes ry:n tulevissa purotalkoissa. Muutamme ojamaista puronpohjaa enemmän solisevaksi ja näin luonnontilaisemmaksi. Tervetuloa vain kaikki koko perheen voimin muuttamaan kotipuroa paremmaksi paikaksi kaloille, virtaeliöille ja ihmismielelle, kutsuu Salonen.

Myös jo perinteinen Syysseuranta Lähitiedon sivuilla käynnistyy jälleen. Säännöt ovat samat kuin ennenkin. Ota kiva kuva Longinojan varrelta, lähetä se instagramiin hashtageilla #longinojasyksy tai Longinoja.fi: kommentoi alle havaintosi –päivä ja paikka. Sivustolta valitaan aina viikon kuva julkaistavaksi Koillis-Helsingin Lähitiedossa ja kisan loputtua arvotaan palkintoja kaikkien julkaistujen kuvien ottaneiden kesken.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPäättäjien palsta: Alviina Alametsä, Björn Månsson, Mari Rantanen
Seuraava artikkeliBushidon karatekat Puistolan Urheilijoihin