Vaihtoehtoja

teija loponen

Asiat voi nähdä ja kokea monin tavoin. Vaihtoehdoista valitaan usein se, jolla itse pääsee helpoimmalla, tai mikä on itselle mukavin. Parhaillaan vietetään Positiivareiden julistamaa positiivisuusviikkoa. Sen kunniaksi voisi loppuviikon ajan valita vaihtoehdoista aina sen, jolla olisi myönteistä merkitystä myös muille. Liikenteestä näitä vaihtoehtoja löytyy paljon. Ei kaasuteta kun nähdään jonkun lähestyvän suojatietä, vaan hiljennetään jo valmiiksi antaen reilusti tietä kulkijalle, pyöräillessä hiljennetään vauhtia kun ohitetaan jalankulkijoita, muistetaan käyttää vilkkua ja annetaan tilaa kaistaa vaihtavalle. Kiitostakin voisi antaa kovin paljon enemmän, niin kotona, töissä, koulussa kuin vaikkapa tuntemattomalle oven avaajalle.

Vaihtoehtoja käyttäytymismalleihin ja tekoihin riittää. Pyritään aina löytämään myönteistä sanottavaa kielteisen sijaan ja jos on huomautettavaa, tehdään se rakentavasti. Ilmastonmuutos on merkittävä asia, johon jokainen voi vaikuttaa valinnoillaan, kuten liikkumistavoillaan ja valitsemillaan ruoka-aineilla. Itämeren saastumista erityisesti muovien suhteen voi jokainen valinnoillaan vähentää lopettamalla vähintäänkin kaikki turha muovin käyttö. Oman ympäristön viihtyisyyteen on sitäkin helpompi vaikuttaa, ei roskata, vaan päinvastoin kerätään näkyviä roskia.

On hyvä vaihtoehto päättää välittää olankohauttamisen sijaan. Ei anneta valtaa ajattelutavalle, jossa mikään ei kiinnosta, ei vaikuta minuun. Välittäminen on tärkeää niin omalle kuin muiden hyvinvoinnille. Kiinnitetään huomiota koululaisiin ja mennään väliin, jos nähdään koulumatkoilla kiusaamista. Otetaan kantaa yhteisiin asioihin. Tattarisuon lämpövoimalahanke on yksi sellainen. Siitä välittävät hekin, jotka eivät asu suoraan hanketonttien naapurissa. Monet kauempana asuvat ihmiset ja paikallisyhdistykset ovat ottaneet asiaan kantaa ja haluavat vaikuttaa lopputulokseen kaikkien lähiympäristön asukkaiden hyväksi. Yksi ihminen ei muutoksia saa aikaan, mutta suurella joukolla voidaan tehdä isoja tekoja. Se vaihtoehto on olemassa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTaideryhmä Umbran töitä Tapauksessa: Taidenälkäisille herkullista katsottavaa
Seuraava artikkeliLeikkipuisto Tapulin lapsille löytyikin väistötila omasta koulusta