Taideryhmä Umbran töitä Tapauksessa: Taidenälkäisille herkullista katsottavaa

Urban Sketching –sarjan työt ovat värikkäitä ja monipuolisia kaupunkikuvia. Kuvassa usean ryhmän jäsenen teoksia.

Tapanilassa Ateljee Tapauksessa avautui viime viikolla Olga Veselovskayan ja hänen oppilaidensa taidenäyttely. Lähes yhdeksänkymmenen työn joukosta jokainen löytää mieleistään katsottavaa.

Kolme Tapauksen taiteilijaa on mukana Olga Veselovskayan Taideryhmä Umbrassa, joka maalaa pääasiallisesti Maunulan asukastalossa. Jotkin näyttelyn töistä on tosin maalattu Tapauksessa. Maalaukset, pääosin akvarellityöt, on tehty syys- ja kevätkauden aikana. Kurssilaiset ovat olleet todella ahkeria, sillä lauantaisin ja sunnuntaisin kokoontunut ryhmä on ehtinyt käsitellä lukuisia eri aiheita ja myös testata erilaisia tekniikoita. Katsojalle riittää valinnanvaraa esillä olevien aiheiden ja käytettyjen tekniikoiden laajasta kirjosta.

-Olga Veselovskaya on todella hyvä ja innostava opettaja, opettajalla onkin suuri merkitys siihen, millaista jälkeä ryhmältä tulee ja kuinka he uskaltavat kokeilla uutta. Olgan oma pikkutarkkuus heijastuu muillekin, mikä näkyy erityisesti hauskassa Urban Sketching –sarjassa, kertoo Tapauksen puheenjohtaja ja myös Taideryhmä Umbraan kuuluva Riitta Halttunen-Sommardahl.

Urban Sketching -kokoelman kaupunkimaisemat tekevät rakennuksia ja maisemia tutuiksi niin Berliinistä, Venetsiasta, Kreikasta, Lissabonista kuin Istanbulistakin. Kuvattu maisema voi olla sarja rakennuksia, yksittäinen talo tai vain jokin yksityiskohta, kuten ovi.

Umbran viime kausi käynnistyi syksyisellä pihlajanmarja-asetelmalla, joita on esillä neljä. Töistä huomaa hyvin, miten esimerkiksi kylmien tai lämpimien värisävyjen käyttö muuttaa merkittävästi lopputulosta.

Syksyisten värien tunnelma hehkuu myös Tarvaspään rantasauna -töissä.

Sorsa-sarjaa harjoiteltiin W.von Wrightin jalanjäljissä ja talvella vuoroon tuli eläinten ikuistaminen.

-Itse en ole koskaan ennen piirtänyt eläimiä, mutta yllättävän hyvin sekin onnistui. Eläimen liikettä tosin on vaikeampi tallentaa, Riitta Halttunen-Sommardahl toteaa.

Kevättalven maisemamaalaukset ovat upeita ja niissä taustalla oli runo. Osassa töistä on käytetty mielenkiintoista rypistetyn kelmun tekniikkaa, jolla saadaan aikaan jäähileen ja riitteen näköä. Samoin raaputustekniikka tuo jännää, lähes kolmiulotteista tuntua muutamiin töihin.

-Esillä on yhteensä 87 työtä, muutamat niistä opettajamme. Olen todella iloinen, että kaikki ryhmäläiset saattoivat saada esille kaikki haluamansa maalaukset, jokainen suoritti karsinnan itse, kertoo  Halttunen-Sommardahl.

Tapaus ry:n puheenjohtajana hän on iloinen siitä, että nyt esillä oleva näyttely on jo neljäs tämän vuoden aikana.

-Uskon, että tämä linja, jossa on mukana sekä Tapauksen taiteilijoiden töitä, että joidenkin ulkopuolisten, voisi olla hyvä näyttelyiden  toteuttamiseksi useamman kerran vuodessa. Ongelmanahan on aina valvonta, eli ulkopuolisista taiteilijoista saataisiin siihenkin apua, puheenjohtaja toteaa.

Tapaus ry:n tulevaisuuden suhteen Riitta Halttunen-Sommardahl pysyy toiveikkaana.

-Meille on nytkin tulossa kolme uutta taiteilijaa, eli tarvetta näille työtiloille on. Haluan uskoa, että se huomioidaan kun pohditaan tätä Tapanilan yleiskaavaa ja rakentamista.

Teija Loponen

Kokeiluja viivan ja värin kanssa, Taideryhmä Umbran näyttely Ateljee Tapauksessa 22.8.-9.9. Avoinna ke klo 16-20 ja la sekä su klo 12-16. Osoite Viertolantie 2-4.

Edellinen artikkeliOstari on SiSu-päivän sydän
Seuraava artikkeliVaihtoehtoja