Liikutaan, varoen

teija loponen

Viime perjantaina Latokartanossa jäi bussin alle suojatietä ylittänyt pikkutyttö. Tapaus on saanut ihmisillä niskakarvat pystyyn – ja syystä. Aivan liian usein autoilijat, niin ammattiliikenteessä olevat kuin yksityisautoilijat, lähestyvät suojatietä vauhdilla, jota eivät varmasti saa pysäytettyä jos joku ilmestyy yllättäen eteen. Koulujen lähistöllä nopeusrajoitus on aina 30 tai 40 km/h. Jo sen noudattaminen auttaisi paljon. Latokartanossa pysäkillä olleet bussit saattoivat aiheuttaa osapuolille näkemäesteen, mutta silloin entistä suuremmalla syyllä täytyy ajonopeus muuttaa mateluksi. Monissa risteyksissä ja suojateiden lähistöllä pensaat, aidat tai pysäköidyt autot estävät näkyvyyttä. Näitä näkemäesteitä tulisi pyrkiä poistamaan. Mutta jos näköesteitä on, tulee autoilijan olla entistäkin varovaisempi risteyksissä ja suojateiden läheisyydessä.

Pienten lasten elämä on täynnä vauhtia ja liikettä, mutta jo kouluiässä liikunnan määrä vähenee ja paikallaan olo sekä istuminen lisääntyy. Koululiikunnan vähäisyyden vuoksi lapset tarvitsisivat vapaa-ajan liikuntaa. Kävellen tai pyörällä kuljetut koulumatkat ovat hyvä asia, mutta lisäksi jokin liikunnallinen harrastus olisi usein tarpeen. Sen ei tarvitse olla järjestettyä toimintaa, jos kaveripiiristä löytyy porukkaa pelaamaan jalkapalloa, hyppimään narua tai muutoin liikkumaan. Seurojen järjestämä liikuntatarjonta on yleensä monipuolista ja nousujohteista ja siksi hyvä vaihtoehto jos  siihen on varaa. Näin alkusyksystä seurat esittelevät toimintaansa ja järjestävät ilmaisia kokeilukertoja. Niissä kannattaa käydä löytääkseen mieleisensä tavan liikkua. Tarjontaa on paljon ja monipuolisesti ihan lähistölläkin.

Hyvää liikuntaa saa myös lähtemällä kävelemään vaikkapa SiSu-päiville tai Pihlajamäen kyläpäiville tulevana viikonloppuna. Samalla tapaa tuttuja ja voi ostaa jotain tarpeellista mukaansa. Kevät ja alkusyksy ovat tapahtumatarjonnan ruuhka-aikaa. Loppusyksystä ulkotapahtumia ei juurikaan järjestetä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKierrätys pyritään tekemään helpoksi
Seuraava artikkeliYlä-Malmin torille pohditaan täydennysrakentamista: Suihkulähdettä ei kunnosteta