Kierrätys pyritään tekemään helpoksi

Elektroniset lelut ovat sähkölaite- ja elektoriniikkajätettä. Kuva HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti huhti–kesäkuussa perinteisen keräysautokierroksensa. Asukkaat veivät autoille yhteensä 418 000 kiloa jätettä.

Kymmenen viikon aikana lähes 21 000 asukasta vei autoille metallia, sähkölaitteita sekä vaarallista jätettä – tavaroita ja aineita, joita ei saa laittaa sekajätteeseen.

Sähkölaitteiden määrä kasvoi eniten, yli viidenneksen edelliseen vuoteen verrattuna. Kodin sähkölaitteita oli noin puolet keräystuotosta.

Vaarallisten jätteiden määrän kasvu oli lähes saman verran. Vaarallisesta jätteestä, jota tuotiin kokonaisuudessaan 99 500 kiloa, yli puolet oli maaleja, lakkoja ja liimoja; niiden jälkeen eniten tuotiin lyijyakkuja, liuottimia, laasteja ja paristoja.

Kerätyt tavarat ja vaaralliset jätteet kuljetettiin niitä käsitteleville yrityksille. Lajittelun ja käsittelyn jälkeen tavaroista saadut materiaalit kierrätetään uusiokäytössä tai hyödynnetään muilla tavoin.

Ilmaisen keräysautopalvelun tavoitteena on helpottaa kierrättämistä ja tuoda keräyspiste lähelle kotia. Keräysautojen mukana kulki ympäristöneuvoja opastamassa asukkaita autoissa kerättävistä jätteistä sekä yleisesti lajittelusta.

Kerätyssä palautteessa palvelu sai kiitosta, mutta asukkaat toivoivat, että kiertue toteutettaisiin useammin ja että pysähtymispaikkoja olisi enemmän ja lähempänä omaa kotia.

-Kartoitamme uusia pysähdyspaikkoja ja otamme huomioon ehdotukset. Kiertueen suunnittelu on haastavaa, sillä pysähdyspaikoissa pitää olla tilaa viidelle kuorma-autolle ja tavaroita tuoville asiakkaille. Lisäksi paikan tulee olla turvallinen liikenteellisesti, toteaa HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta.

HSY:n keräysautokierros toteutetaan keväisin.

Syksyllä vuorossa on Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräysautokierros, jossa kerätään kotitalouksissa tarpeettomaksi jäänyttä ehjää ja hyväkuntoista pientavaraa. Kierros käynnistyy Koillisessa 11.9. alkaen.

 

Kierrätä oikein

Kotitalouksien vaarallista jätettä, sähkölaitteita ja metalliromua voi viedä maksutta ympäri vuoden HSY:n Sortti-asemille, joista lähin on Kivikossa.

Paristoja, energiansäästölamppuja ja pieniä sähkölaitteita voi palauttaa myös niitä myyviin liikkeisiin.

Vaarallisten jätteiden keräyskontti löytyy Vanhan Porvoontien Neste Heikinlaakson pihalta sekä Viikin Alepan luota Norkkokuja 3:sta.

Lähin Kierrätyskeskus löytyy Porttipuistosta entisen TR-Kalusteen tiloista, sinne voi viedä kirjoja, vaatteita, kodinkoneita, elektroniikkaromua ja muuta tavaraa.

Suutarilassa Lyhtytiellä on Veolian metallinkeräyspiste.

Reccin vanhojen vaatteiden ja tekstiilien keräyspisteitä on Pukinmäen Kenttätie 10:ssä, Malmilla Markkinatie 4:ssä ja Kaupparaitilla.

Pelastusarmeija kerää parhaillaan vanhoja kattiloita ja patoja kunnostettaviksi Joulupatakampanjaa varten. Vanhat padat ja kattilat voi viedä Malmin Pelastusarmeijan kirpputorille.

Lisäksi Koillisesta löytyy useita kirpputoreja, joiden kautta voi itse myydä turhia tavaroitaan.

Teija Loponen

 

Edellinen artikkeliMalmilainen Gracias mukana Megabileissä
Seuraava artikkeliLiikutaan, varoen