Kotinummen rakentaminen lykkääntyy nyt vuodella

kotinummen piha
Leikkipuisto Kotinummen piha on viimeisen päälle hieno, mutta toimipaikka puuttuu ja evakkoaika jatkuu. Uudisrakennuksen piti hankesuunnitelman mukaan olla valmis kesällä 2019. Uusi aikataulu on kesä 2020. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Leikkipuisto Kotinummen uudisrakennusta on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta odotusta ei ole palkittu. Hankesuunnitelman mukaan rakentamistöiden pitäisi alkaa pikimmiten ja talon olla valmis vuoden päästä. Hiljaista on.

– On ollutkin niin hiljaista, että hävettää. Sen verran on nyt uutta kerrottavaa, että kaikkiin tulee samanlainen leikkipuisto ja nyt on hyväksytty enimmäishinnan korotus. Summa on nyt yhteensä 3,3 miljoonaa euroa, toteaa projektinjohtaja Matti Priha Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimitilojen rakennuttamispuolelta

Päätöksen enimmäishinnan korotuksesta teki toimialan tekninen johtaja, jolla on valtuudet päättää näinkin iso asia lautakunnan loma-aikana.
Kotinummen leikkipuisto on niputettu samaan projektikokonaisuuteen purettujen Alppikylän Brahen ja Vuosaaren Lohikäärmeenpuiston leikkipuistojen kanssa.

Vuoden 2017 tammikuussa kaupungin varhaiskasvatusviraston toimitila-asiamies Carola Harju kertoi Lähitiedolle, että kaikkien kolmen päätökseen liittyvän leikkipuiston suunnittelu käynnistyy kiireellisesti ja asiasta tiedotetaan tarkemmin, kun asiat varmistuvat ja asiakkaat kutsutaan sitten mukaan toiminnan suunnitteluun. Kutsuja ei ole näkynyt.

Projektinjohtaja Prihan tehtäviin on kuulunut muun muassa hankkeen kilpailuttaminen. Prihan mukaan asia mutkistui aika tavalla, kun hankepäätös kävi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa syyskuussa 2017. Jaosto muutti kokoukseen tuotua esitystä päättämällä hyväksyä puheenjohtaja Risto Rautavan (kok.) tekemän vastaesityksen, että rakennuksen arvonlisäveroton hinta ei olekaan 1 050 000 euroa, vaan tavoitehinta pudotetaan 800 000 euroon ja kattohinnaksi laitetaan 880 000 euroa.

Prihan piti pistää sivuun Staran antama kustannuslaskelma, että kaupunki voi tehdä leikkipuistot miljoonan euron kappalehintaan. Lautakuntapäätöksen jälkeen hanke vietiin julkiseen kilpailutukseen. Kilpailutus piti lopulta keskeyttää, koska tulleet tarjoukset ylittivät annetun tavoitehinnan maksimin 26 prosentilla.

Priha vakuuttaa, että yhtään noin 170 neliömetrin kokoista leikkipuistorakennusta ei rakenneta tänä päivänä alle miljoonan euron. Asiasta löytyy tutkielmakin, joka olisi päättäjien hyvä lukea. Poliittinen säästöyritys maksoi nyt vuoden.
– Aikataulut ovat vielä ilman sopimuksia, mutta ovat nyt niin, että joulukuun aikana alkaa Lohikäärme ja se on valmis kesällä 2019. Sitten vaiheittain Brahe ja viimeinen valmistuu kesällä 2020.

Kotinummen leikkipuisto rakennetaan heinäkuussa 2016 palaneen tialle. Brahe ja Lohikäärme taas on purettu kelvottoman sisäilman vuoksi. Samasta syystähän lyötiin tänä keväänä säppiin Tapulikaupungin leikkipuisto.
– Niinkö? Tapulista en ole aiemmin kuullutkaan, projektinjohtaja hämmästyy tiedosta.
Tapulista on asemakaavatyön tiimellyksessä annettu poliittinen päätös, ettei sitä suljeta ennen kuin uusi on valmis.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLasten asialla
Seuraava artikkeliPyöriä viedään ja hajotetaan asemilla