Tapanilan taivaan alla iloittiin

tapanilan taivaan alla
Mosalaiset nauttivat aurinkoisesta illasta ja tuttujen tapaamisesta. Kuva Teija Loponen

Aurinkoinen keli vastasi mosalaisten fiiliksiä Tapanilan taivaan alla –tapahtumassa Kylätilan eli alakoulun pihalla. Suurin ilonaihe oli tietysti vanhan koulun onnistunut ostaminen.

Jo hyvissä ajoin Kylätilan pihaan oli tuotu penkkejä ja asukkaiden omia pöytiä ja tuoleja istuskelua varten. Kutsussa muistutettiinkin, että oma tuoli ja juomat kainaloon, puffetista sai niiden seuraksi kesäkeittoa, makkaraa, herkullisia leivonnaisia ja vohveleita.

Lasten iloksi paikalle oli tuotu tutun keppariradan lisäksi Pukinmäen taidekoulun kesäteatteria varten lasten yhteisötaideteoksena rakennettu merirosvolaiva. Siinä riitti leikkijöitä pitkin iltaa ja samalla heräsikin idea siitä, josko laivan loppusijoituspaikka voisikin löytyä Tapanilasta, joko Merkkaripuistosta tai Alakoulun pihasta.

Innokkaasti keskenään seurustelevaa väkeä ilahdutti välillä muun muassa Mosan Naapuriorkesteri, joskin suurimmat aplodit saivat pikkuneidit laulullaan. Illan aikana kuultiin myös Kylätilan kuulumisia, joita kertoivat niin yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Siika-aho kuin hallituksen jäsenet Mari Hanni ja Tiina Heiskanen. Tavoitteena on, että varsinainen tilojen vuokraustoiminta pääsee käyntiin syyskuun alusta. Tiedossa on jo musiikkia, joogaa, teatteria ja koulujen loma-aikojen leirejä.

Tapanilalaiset ovat ahkerasti osallistuneet talkoisiin, joita alakoululla on pidetty pitkin kesää tilojen valmiiksi saamiseksi.

-Meillä oli kahdet isot talkoot, joissa toisessa poistettiin vanhat muovimatot lattioilta ja toisessa muokattiin pihaa. Lisäksi projektityöntekijän ohella muutama aktiivinen eläkeläinen teki kesäkuussa päivittäin remonttia ja heidän lisäkseen useita ihmisiä on itselleen sopivalla hetkellä tullut töihin, iloitsee myös talkootöitä puurtanut Kylätilan hallituksen jäsen Mari Hanni.

Omaa konservaattorin ammattitaitoaan hän on hyödyntänyt muun muassa kaivamalla kirurginveitsellä vanhoja maalipintoja esiin, jotta koulun uudelleenmaalaus voitaisiin toteuttaa mahdollisimman aidoilla sävyillä.

-Lattioiden hionta oli se suurin urakka, joka vei aikaa huomattavasti enemmän kuin olimme laskeneet. Nyt seiniä ryhdytään levyttämään ja seuraavaksi olisikin sitten tarjolla maalaustalkoot, ehkä 18.-19.8., kertoo Mari Hanni.

Hän lisää, että mikäli tuo viikonloppu ei sovi, riittää maalattavaa kyllä muulloinkin.

-Juuri nyt kaipaamme kipeästi rakennusinsinööriä konsultoimaan meitä. Samoin vapaaehtoisia kaivataan jatkossa esimerkiksi juhlajärjestelyihin.

Ensimmäisenä aivan valmiiksi on tarkoitus saada juhlaluokka sekä ryhmäkäyttöön tuleva luokkatila, sillä juhlia on jo varattu ja säännöllisen harrastustoiminnankin pitäisi päästä syyskuusta pyörimään.

-Kyllähän tämä kaikilta on paljon vaatinut, kun useimmilla on se normaali päivätyö siinä rinnalla.

Kun Marilta kysyy, millainen tilanne mahtaa olla viiden vuoden päästä, hän hymyilee iloisesti.

-Silloin on kalenterit täynnä eli talo täynnä toimintaa jokaista sopukkaa myöten ja meillä on yksi vakityöntekijä pyörittämässä arjen toimintoja. Toivomme alakoulusta tulevan mahdollisimman monipuolisen ja toiminnaltaan laaja-alaisen kyläläisiä hyödyttävän paikan!

Teija Loponen

Kylätilaa voi tukea ostamalla liput Puotilan kesäteatterin Viiru muuttaa -juhlaesitykseen, joka nähdään Kylätilan pihalla 26.8. klo 15. Liput 12 e.

Edellinen artikkeliEräViikingit voitokkaina Prahassa
Seuraava artikkeliTalkoillen