Tenavatien vanha koulu päiväkodiksi

tenavatie
Tenavatien vanha koulurakennus saa uuden elämän yksityisenä liikuntapäiväkotina. Kuva Teija Loponen

Helsingin kaupunki on vuokrannut aiemmin kouluna toimineen rakennuksen Tenavatie 2:sta Touhula Varhaiskasvatukselle. Yrityksen on tarkoitus avata talossa 5-ryhmäinen liikuntapäiväkoti tammikuussa 2019.

–Vihdoinkin pääsemme avaamaan päiväkodin Puistolaan. Olemme pitkään etsineet päiväkotikäyttöön sopivia tiloja Pohjois-Helsingistä ja tämän kiinteistön myötä onnistuimme siinä, Touhulan toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo.

Syksyn aikana Touhula Varhaiskasvatus remontoi koulurakennusta päiväkotikäyttöön. Remonttitarpeen laajuudesta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

-Tavoitteena on, että päiväkoti aukeaa heti tammikuun ensimmäisenä arkipäivänä. Remonttityöt käynnistyvät ihan lähipäivinä, kertoo Etelä-Suomen alueen palvelupäällikkö Essi Söderholm.

Kaupungin kanssa tehty vuokrasopimus on voimassa kahdeksan vuotta, ja sopimuksen jatkamisesta on optio.

Päiväkotiin tulee paikat noin 95 lapselle, ryhmäkoot vaihtelevat lasten iän mukaan.

-Otamme päiväkotiin lapsia jo heti 10 kuukautisista lähtien ja ryhmiä tulee siis viisi. Kaikissa niissä on liikuntapainotteisuus osana arkea. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi aamupiirissä ei istuta vaan seistään ja vaikkapa hypellään ja liikuntavälineet ovat aina lasten ulottuvilla. Pöydilläkin voi tehdä paljon muutakin kuin piirtää ja ainakin minä vahvasti toivon, että koskaan ei sisälläkään sanottaisi, että ei saa juosta. Siinä asiassa täytyy tietysti turvallisuusnäkökohdat ottaa myös  huomioon.

Söderholm iloitsee erityisesti siitä, että koulurakennuksella on oma piha, eikä lapsia siis tarvitse kuljettaa leikkipuistoon leikkimään, kuten Touhulan monissa muissa toimipaikoissa.

-Olen kuullut, että tällä alueella on pulaa päivähoitopaikoista, joten uskoisin, että lapset tuleva aika tästä lähiympäristöstä, Essi Söderholm arvelee.

Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulikaupungin palvelutiloja, kuten kouluja ja päiväkoteja, tarkasteltiin alueen asukkaiden kanssa kokonaisuutena keväällä 2018. Asukkaat toivoivat, että Tenavatien vanhaa koulua käytettäisiin jälleen palvelutilana. Nyt niin tapahtuu.

Touhula Varhaiskasvatuksella on 159 päiväkotia eri puolella Suomea. Yrityksen pääomistaja on pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö EQT

Puistolalaisia kaupungin päätös vuokrata vanha koulurakennus päiväkotikäyttöön tyydyttää.

-Olen tyytyväinen, että tila saadaan vihdoin käyttöön. Päivähoitopaikkoja on alueella erittäin vähän, joten uusi toimija otetaan varmasti lämpimästi vastaan. Toivottavasti myös nyt muun muassa salin iltakäyttö onnistuisi uuden yrittäjän sekä paikallisten urheiluseurojen kesken, toivoo Puistolan raitin koulun johtokunnan puheenjohtaja Maija Kallis.

-Tuo oli positiivinen uutinen siihen nähden, että käyttötarkoitus olisi voinut olla ikävämpikin. Mieluiten rakennus olisi tietysti saanut jatkaa koulutilana, toteaa Ilkka Uotila. Puistola-Seuran varapuheenjohtajana hän toivoo, että suuresta koulurakennuksesta riittäisi tilaa myös yhdistysten käyttöön.

-Olemme jo olleetkin heihin yhteydessä tilojen vuokrauksen suhteen, mutta he eivät olleet vielä tutustuneet uusiin tiloihinsa niin perusteellisesti, että olisivat osanneet ottaa tähän kantaa, kertoo Uotila.

Teija Loponen