Vuoden kestänyt rakentamishanke on valmis: Lähes kilometrin mittaiset esteettömät pitkospuut

Välillä polku kaartaa puiden suojaan.

Helsinki on rakentanut Viikin kupeeseen Vanhankaupunginlahdelle lähes kilometrin mittaisen esteettömän pitkospolun. Kesän alkuun valmistui myös elämyksellinen Luonnon syli –luontopolku ja yhdessä ne muodostavat noin 3,5 kilometrin mittaisen esteettömän retkireitin.

Uusi pitkospolku kulkee Pornaistenniemestä Lammassaareen samassa kohdin kuin vanhat kapeat pitkospuut. Kun tuli tarve uusia pitkospuut jo neljättä kertaa, päätettiin niistä samalla tehdä esteettömät. Nyt ruovikon halki johtavalla pitkospolulla on leveyttä 150 cm, pyörätuolilla ja lastenrattailla polkua kulkee helposti ja ohittamaankin mahtuu hyvin. Lammassaaren päässä tulee pätkä hiekkaista polkua, joka on hivenen raskaskulkuisempi.

-Tämä Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue on kaupungin sydämessä, hyvien kulkuyhteyksien päässä jopa turisteille. Siksi se on oivallinen paikka esteettömälle retkireitille, josta hyötyvät aivan kaikki käyttäjät, iloitsee esteettömän pitkospolun ideoinut Helsingin ympäristöpalveluiden tiimipäällikkö Kaisa Pajanen.

Reittiä aiotaankin mainostaa myös Helsingissä vieraileville matkailijoille.

-Toivomme, että ihmiset lähtevät luontoon, mutta samalla olemme huolissamme siitä, miten herkät luontoalueet kestävät sen. Näillä rakennetuilla reiteillä voimme suojella ympäröivää luontoa. Alueen linnusto ei kävijämääristä tunnu kärsivän, se on Harakan saaressakin todettu, tietää Pajanen.

Ruovikko-osuudella on kaksi korotettua esteetöntä näköalatasannetta ja pitkospolku päättyy uuteen esteettömään lintujenkatselulavaan. Kaikissa niissä on yksi aitaosa korvattu lasilla, jotta myös pyörätuolissa ja lastenrattaissa istuvat näkisivät katselulavoilta avautuvan maiseman.

Toinen alueen uutuus on esteetön Luonnon syli -polku. Se sisältää kymmenen runomuotoon kauniille tammilevylle kirjoitettua rastia. Rastien harjoitteet herkistävät aistimaan luontoa kokonaisvaltaisesti.

-Kaikilla aisteilla luonnon syliin heittäytymisen hyvää tekevät vaikutukset on viimein tunnistettu meilläkin. Luontoretken jälkeen ihminen voi paremmin, on rauhallisempi ja voimaantuneempi, vakuuttaa Luonnon syli -polun visioinut projektipäällikkö Elina Nummi.

Tällä polulla voi istahtaa mahtavaan puun rungosta tehtyyn luontosohvaan tai ihmetellä ihmistä isompaa harakanpesää. Reitin varrelta löytyy myös piknik-alue pöytäryhmineen. Roskat pitää muistaa viedä mukanaan pois.

Esteettömien polkujen rakentamisessa oli omat haasteensa. Lehtikuusta tarvittiin kaikkiaan noin 20 kilometrin verran polkuun, kaiteisiin ja muihin rakennelmiin.

-Esteettömyys vaatii lyhyempiä nousuja sekä paikoitellen leveämpiä väyliä. Ruovikon pehmeä maapohja ja alueen suuret vedenpinnan korkeusvaihtelut toivat omat haasteensa rakentamiseen. Kaikki raskaat materiaalikuljetukset tehtiin talviaikaan, kertoo luontomestari Antti Helakallio.

Esteettömän pitkospolun sekä piknikalueen pöytäpenkkien rakentamisessa kaupungilla oli kumppanina Rikosseuraamuslaitos. Osa Keravan avovangeista oli mukana rakentamassa pitkoksia aina laiturimoduulien rakentamisesta niiden asentamiseen.

-Aivan vastaavanlaista hanketta ei nyt lähiaikoina ole tiedossa, mutta esimerkiksi Haltialassa tullaan seuraavaksi jotain tekemään, tietää Kaisa Pajanen.

Vanhankaupunginlahden kunnostus ja citynature.eu-nettisivusto on tehty EU:n Central Baltic Interreg -aluerahaston rahoittamassa NATTOURS-hankkeessa.

Teija Loponen

 

  • Retkeily Vanhankaupunginlahden uusilla reiteillä onnistuu helposti uuden citynature.eu-verkkosivuston avulla.
  • Sivusto on mobiilisti toimiva luonto-opas Helsingin ja Tallinnan kymmeneen luontokohteeseen.
  • Oppaan valmiit mobiilireitit auttavat kulkemaan maastossa sekä sisältävät runsaasti tietoa alueen luonnosta, historiasta ja palveluista.
Edellinen artikkeliPäättäjien palsta: Alviina Alametsä, Mari Rantanen, Sinikka Vepsä
Seuraava artikkeliKoulut alkavat