Hyvästit altaalle

Vesi on vaikea elementti, etenkin vesiallas. Tämä seikka on todettu Malmin molemmin puolin. Ylä-Malmin torin vesialtaassa vettä näkyy lähinnä sadekelien jälkeen. Toki muutaman tehopuuskan aikana vuosien varrella allas on korjattu vesilähteeksi, mutta nyt se odottaa jälleen korjausvaroja. Yhtään sen paremmin ei ole mennyt Ala-Malmin torin vesialtaalla. Se on todettu niin toivottomaksi tapaukseksi, että tänä kesänä allas jää unholaan. Se puretaan ja altaan tilalle tulee vastaavanlaisesta tummasta kivestä kivipolku. Nyt toteutettavaa Ala-Malmin torin remonttia on odotettu vuosikaudet. Jossain vaiheessa suunnitelmapiirroksissa näkyi aaltoileva puinen taideteospenkki ja useita puita suojaa tuomassa ja liikennettä estämässä kauppakeskuksen oven edustalla, mutta noita elementtejä ei toteutettavassa suunnitelmassa ole.

Pukinmäen Taidetalon jo eläkkeelle siirtynyt rehtori Veijo Muroke visioi aikoinaan, että Ala-Malmin torille voisi pystyttää tolpat korkeuksissa tapahtuvia sirkustemppuja varten ja elävöittää aukiota muutenkin säännöllisillä tapahtumilla ja esityksillä. Tuo visio ei ole toteutunut, mutta Ala-Malmin puistossa on sen sijaan on jonkin verran yleisötapahtumia järjestetty. Kirjastoista lainattavat pihapelit saavat nekin osaltaan niin Ala-Malmin puistoa kuin muitakin puisto-alueita laajemman käyttäjäkunnan suosioon. Puistot ovat viihtyisiä paikkoja kesäoleskeluun, jos ei rannoille innostu lähtemään.

Kesällä rakentaminen jatkuu monin paikoin, mutta päätöstenteossa pidetään pientä taukoa. Tattarisuon biolämpölaitoksen osalta työpajoja ja asukaskuulemisia jatketaan kesän jälkeen, silloin mielipiteitä kysellään myös uudesta, teollisuusalueen toisesta reunasta osoitetusta rakentamispaikasta. Kumpikaan tonteista ei kuitenkaan tule olemaan toteuttamiskelpoinen, mikäli Malmin lentoaseman toiminta tulee jatkumaan. Siihen Malmin lentoaseman ystävät edelleen ponnekkaasti pyrkivät toivoen saavansa koko historiallisen lentoasema-alueen suojelluksi alkuperäiseen tarkoitukseensa.

Päätoimittaja Teija Loponen