Haastavasta kohteesta luovutaan: Vesiallas poistuu Ala-Malmilta

ala-malmin tori remontissa
Koko torialue on nyt suurta työmaata. Malmintalon edustalla uusitaan valaistusta ja painaumat poistuvat. Kuva Teija Loponen

Pekanraitin kunnostus on jo pitkälti valmis, viimeiset kuukaudet on remontoitu pääasiassa Ala-Malmin toria, joka on tällä hetkellä kokonaan työmaana.

Ala-Malmin toriaukio on parhaillaan aidoilla eristetty suuri työmaa. Ala-Malmin torin suurin muutos tulee olemaan vesialtaan poistuminen. Altaassa on harvoin nähty vettä, vaikka sitä asukkaat ovatkin vuosien varrella kovin toivoneet. Usein allas on toiminut lähinnä isona roskakorina, joskin on siinä istutuksiakin nähty toria kaunistamassa.

Nyt allas siis puretaan pois ja altaan kohdalle rakennetaan tumma luonnonkivikaista elävöittämään toria.

Aukion valaisinten läheisyyteen tulee puolestaan vaaleita kivipaasia sekä yksittäispenkkejä istuskelua varten. Toriaukean kauppakeskuksen puoleiseen päähän R-kioskin puolelle istutetaan yksi uusi puu. Aukiolla ennestään olevat puut säilytetään.

Ala-Malmin torin ja Ala-Malmin raitin kiveykset uusitaan, mutta ne noudattavat jatkossakin nykyistä kaarevaa kiveyskuviota.

-Ala-Malmin tori valmistunee hieman etuajassa, sen oli laskettu valmistuvan vuoden loppuun mennessä, mutta kyllä jo aiemmin valmista tulee. Tosin kiveyksen tekeminen on aikaa vievää työtä, kaareva kiveyskuvio tehdään käsityönä, kertoo projektipäällikkö Juhani Jaatinen.

Ala-Malmin raitin valaistus uusitaan Malmitalon kohdalla ja samoin Ala-Malmin torin valaistus uusitaan.

-Nyt vielä puuttuu puita Pekanraitilta ja muutenkin liittymäkohtia on raitilla vielä kesken. Ihan loppusuoralla ollaan sen suhteen, Jaatinen toteaa.

Toimituksesta on kyselty, tuleeko Ala-Malmin raitille jokin esiintymislava seinän viereen, kun siihen on rakennettu korotusosa.

-Siinä erotellaan pieni alue seinänvierusta kivireunuksella ja siihen istutetaan neljä puuta. Se osaltaan vähentää raitilla pysäköintiä, selventää projektipäällikkö.

Teija Loponen