Tapanilan puistotalkoot tavoitteessaan

Raivaukset on tehty. Sen kunniaksi tiistai-illan talkooväki sai kuohujuomaa. Taustan oksakasat kaupunki hakettaa ja vie pois. Kuva Teija Loponen

Stebupuiston, eli virallisesti Tapanilannummen talkooväki nautti Helsinki-päivän talkoiden päätteeksi kuohuviiniä ja pizzaa puiston raivatuksi saamisen kunniaksi.

Stebupuistossa on reilu kuukausi sitten tehdyn katselmuksen jälkeen tapahtunut paljon. Kaupungin metsuri saatiin ennätysnopeasti kaatamaan yhteistuumin valitut liiat puut ja mosalaiset pätkivät niistä valtaosan itselleen. Muutamat paksuimmat rungot jätettiin istuma- ja tasapainopuiksi. Risut on kerätty isoihin kasoihin, jättiputket kaadettu ja nokkoset kitketty. Haravat ja viikatteet sekä raivaussaha ovat olleet ahkerassa käytössä.

-Nuo oksa- ja haravointikasat kaupunki lupasi hakea pois heti kun ilmoitamme, että nyt on valmista, kertoo puistoa aktiivisesti perheineen kunnostamassa ollut Tiina Heiskanen.

-Tästähän ei ole tarkoitus tulla mitään hoidettua ja rakennettua puistoa, vaan tämä jää tällaiseksi metsäpuistoksi, jossa lasten on mukava seikkailla. Jäljelle jätettiin myös vanhojen puutarhojen jäljiltä kasvavat omenapuut, herukat ja vadelmat. Ja toiveena on saada tuonne aurinkoiseen kulmaan jossain vaiheessa kasvilaatikoita, joihin vaikka päiväkotilapset ja koululaiset voisivat istuttaa mitä haluavat ja käydä hoitamassa viljelyksiään, toinen puuhanaisista eli Eira Ormio kertoo.

Puistoon toivottiin myös stebuja, isoja kiviä, joilla voisi istua ja kiipeillä. Alkuun kaupungin edustajat eivät niille lämmenneet, mutta Aleksis Kivi –yhteyden selvittämisen jälkeen vapaaehtoiskoordinaattori Armi Koskela arveli, että kiviä voitaisiin sittenkin kaupungin toimesta puistoon toimittaa.

Tapanila-Seuran puheenjohtaja Tarja Koskela kertoo puistolle ehkä haettavan puistometsä-statusta, jolloin se luonne säilyisi juuri haluttuna. Ei hoidettuna, mutta siistinä.

-Opettaja Leena Zellama on luokkansa kanssa puistokummi, he ovat jo olleet keräämässä täältä roskia  ja tulevat jatkossakin pitämään osaltaan huolta puistosta, Tarja iloitsee.

Kaupungilta saatavalla tuella voidaan hankkia viikate, jolla kasvustoa pidetään kurissa. Jättiputkia joudutaan kitkemään vielä vuosikausia niiden hävittämiseksi kokonaan. Tuen hakemiseenkin Armi sekä koillisluotsi Outi Rissanen antoivat hyviä vinkkejä.

-Mutta nyt kun työt on tehty, on ansaittu kuoharit, totesi Tarja Koskela kaivellen repustaan kuohuviinipullon.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapulikaupunkiin ja Suutarilaan 350 000 euron osallistava kulttuuripotti
Seuraava artikkeliHyvästit altaalle