Päättäjien palsta: Björn Månsson, Heimo Laaksonen, Sinikka Vepsä

valtuutetut
Kauko Koskinen, Veronika Honkasalo, Heimo Laaksonen, Alviina Alametsä, Sinikka Vepsä, Abirahim Hussein, Terhi Peltokorpi, Björn Månsson ja Mari Rantanen

1. Löydätkö valtuuston työskentelytavoista kehitettävää vai onko kaikki hyvin nykyisellään?
2. Jos et tunne tai ymmärrä jotakin kokouslistalla esitettävää asiaa, kysytkö neuvoa vai teetkö päätöksesi parhaaksi katsomallasi tavalla?
3. Virkamiesten esitykset menevät helposti läpi. Pitäisikö kaupungin asioihin vaikuttamaan pyrkivien toimijoiden ja asukkaiden lobata enemmän virkamiehiä kuin poliitikkoja?

Björn Månsson, 65, Tapanila. RKP. Kaupunginvaltuutettu, RKP:n valt.ryhmän pj., HUS:n hallitus, maakuntavaltuutettu, HOK-Elannon edustajisto ja hallintoneuvosto. Eläkkeellä oleva toimittaja, täyspäiväinen kunnallispoliitikko.
1. Välillä harmittavat pitkät aloitekäsittelyt, varsinkin jos kyse on aika pienistä asioista. Toisaalta aloitteet ovat tärkeitä demokratian välineitä, ja niiden joukossa on aina myös tärkeitä, isoja asioita.
2. Tietenkin yritän ottaa asiasta selvää. Usein kuullaan esitteleviä virkamiehiä ryhmäkokouksissamme, mutta myös eri kansalaisjärjestöjä, esim. kaupunginosayhdistyksiä.
3. Varmasti sekä että! Meille pitäisi ennen kaikkea tarjota eri vaihtoehtoja, joiden välillä pääsisimme valitsemaan. Ajankohtaisina esimerkkeinä Tattarisuolle suunnitteilla olevan lämpövoimalan sijoituspaikka ja Vallilanlaakson läpi suunniteltu ratikkareitti – joka voitaisiin olemassa olevia raiteita käyttäen vetää Hämeentien, Sturenkadun ja Mäkelänkadun kautta.

Heimo ”Hemppa” Laaksonen, 68, Puistola. Kok. Kaupunginvaltuutettu, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, Urheiluhallit Oy:n hallitus. Kotiseutuneuvos.
1. Melko harvoin mikään esitys valtuustokäsittelyssä muuttuu. Tärkein poliittinen vaikuttamis- ja valmistelutyö on tehty lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa. Valtuustokäsittelyt kisailevat välistä teatteriesitysten kanssa, kun valtuutetut haluavat medianäkyvyyttä turhilla puheillaan. Etenkin ennen vaaleja jonninjoutavat puheripulit oirehtivat vahvasti. Nämä esitykset turhauttavat.
2. Yleensä ja viimeistään vaikeimmatkin kysymykset aukeavat oman ryhmän kokouksessa. Terve stadilaisjärki auttaa myös.
3. Asukastahojen on hyvä lähestyä näkemyksillään sekä virkamiehiä että poliitikkoja. Vastaavasti poliitikkojen on tehtävä yhteistyötä sekä virkamiesten että asukkaiden / äänestäjiensä kanssa.

Sinikka Vepsä, 61, Puistola. SDP. Kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston, yhteisen kirkkovaltuuston, Malmin seurakuntaneuvoston, Puistola-Seuran hallituksen ja HOK-edustajiston jäsen.  Sairaanhoitaja.
1. Valtuuston kokouksissa odotan asiallista käyttäytymistä. Asiaton huutelu ja naureskelu toisten puheen vuorojen aikana ärsyttää. Tähän toivoisin valtuuston puheenjohtajalta napakampaa otetta. Aloitteiden käsittelyyn toivoisin nopeutusta.
2. Jos en ymmärrä kokouslistalla esitettävää asiaa, kysyn neuvoa ryhmäni jäseniltä tai joltain toiselta valtuutetulta, jonka tiedän olevan asiantuntija asiassa tai virkamieheltä, jonka työalaan kyseinen asia kuuluu.
3. Perään avointa, oikea-aikaista viestintää, tiedottamista ja yhteistyötä virkamiesten, politiikkojen ja asukkaiden kesken. Yhtaikainen vaikuttaminen mahdollisuuksien mukaan kaikkiin tahoihin on tehokkainta. Hyvää kesää kaikille Koillis-Helsingin Lähitiedon lukijoille!
Pirjo Pihlajamaa

Alueen poliitikot vastaavat myös lukijoiden kysymyksiin. Voit laittaa niitä sähköpostitse pirjo.pihlajamaa@lahitieto.fi tai tekstiviestillä 045 3489 373.

Edellinen artikkeliPuistolan kohennuksia halutaan taas suunnitella
Seuraava artikkeliPitkä kisakausi paketissa – Erä mukana MM-hopeassa