Unohdettu?

teija loponen

Helsinki ja myös sen koilliskolkka on täynnä unohdettuja asioita ja ihmisiä. Henkilöitä, jotka työvuosinaan olivat paljon esillä asiantuntijoina, vallanpitäjinä tai vaikkapa esiintyjinä, mutta sitten painuivat unholaan. Suuren määrän entisiä julkisuuden henkilöitä voi löytää Malmin hautausmaalta. Heidän hautapaikoistaan on joskus tehty karttakin, jonka opastuksella on voinut vierailla niin Ansa Ikosen, Tauno Palon, kuin monen muunkin mennen ajan tähden viimeisellä leposijalla. Malmilaiset ja viikkiläiset yhdistykset ovat usein järjestäneet kierroksia hautausmaalla, välillä on tutkittu kasveja, toisinaan hautausmaan taidetta tai kierretty vaikkapa tunnettujen muusikoiden tai urheilijoiden haudoilla.

Tulevana viikonloppuna Pukinmäki-päivien sunnuntaissa pääsee paneutumaan menneisiin aikoihin opastetulla Kotikaupunkipolku-kierroksella. Veikkaan, että jokaiselle osallistujalle kierroksen pysähdyspaikat tulevat tarjoamaan ainakin jotain uutta tietoa.

Vanhaan palataan lauantaina myös Malmin lentokentällä, jossa vietetään kentän vihkiäisten 80-vuotispäivää samantapaisella kaavalla kuin vihkiäisiä vuosikymmenet sitten. Puhujalavaa ei kentälle rakenneta, eikä sinne varmaankaan saavu 22000 ihmistä paikalle, mutta kenttäkierroksilla saattaa päästä tutustumaan esimerkiksi vanhaan putkaan, jossa suomalaisen presidentinkin kerrotaan istuneen.

Malmin keskustan alue sisältää sekin valtavasti vanhaa historiaa, josta monikaan asukas ei tiedä. Malmi on viime vuosituhannen alussa ollut keskeinen paikka. Sisällissodan lopussa Karviaismäen suunnalla käytiin verisiä taisteluita. Longinojan varressa on ollut palveluiden ja äveriäiden tilallisten keskittymä. Puron pohjasta on löydetty vanha myllynkivikin. Matkailualan opiskelijoiden, Longinoja.fi:n  ja yhteistyökumppaneiden tapahtumaan liittynyt kävelykierros avarsi mukana olleiden silmiä ja tietämystä. Vastaavanlaisia toivottiin lisää ja syystä. On mukava tietää, ketkä ovat samoilla kulmilla aiemmin liikkuneet ja millaista elämää täällä on vietetty.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliUseita liiketiloja tyhjillään Latokartanossa
Seuraava artikkeliMalmin päivässä viihdyttiin