Rajavartiolaitoksen rakennus pelastuslaitokselle

Rajavartiolaitoksen helikopterit olivat aiemmin tuttu näky Malmin lentokentällä. Nyt niiden halli siirtyy pelastuslaitokselle. Kuva Jarmo Loponen

Malmin lentokenttäalueella sijaitseva rajavartiolaitoksen entinen rakennus muutetaan pelastuslaitoksen käyttöön.

Malmin lentokentällä sijaitseva rajavartiostolta vapautunut vartiolentolaivueen tukikohtakiinteistön osa muutetaan pelastuslaitoksen ajoneuvokorjaamon, keskusvaraston, elektroniikkahuollon ja puusepän työpajan käyttöön.

Nuo toiminnot siirretään Malmille keskuspelastusasemalta, jolloin Kallion keskuspelastusasemalla päästään toteuttamaan kiinteistön vesi- ja viemärisaneeraus. Sen hankesuunnitelman pelastuslautakunta hyväksyi 21.3.2017 ja rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 8.3.2018. Vesi- ja viemärisaneerauksen jälkeen keskuspelastusasemalta vapautunutta tilaa voidaan käyttää varakaluston säilyttämiseen ja vapauttaa nykyisin toisaalla kaupungissa säilytyspaikkoina sijaitsevia väestönsuojatiloja ulkoiseen vuokraukseen.

Malmilla sijaitseva rajavartiolaitoksen rakennus on rakennettu kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen osa on valmistunut 1979 ja toinen osa 1996. Rakennuksen vanhemman osan on suunnitellut arkkitehtitoimisto Osmo Sipari ja uudemman osan arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co.

Rakennus muodostuu kahdesta noin 700 m² hallitilasta ja hallitilayhdistävästä kaksikerroksisesta toimisto-osasta. Rakennuksen nykyinen bruttoala 2 901 m², kerrosala 2 889 m² ja tilavuus 18 110 m³. Rakennus siirtyi kaupan myötä Helsingin kaupungin omistukseen ja on tällä hetkellä tyhjillään. Tämän hankesuunnitelman muutostyöt kohdistuvat rakennuksen vanhempaan osaan.

Muutostöinä tehdään muun muassa nykyisten helikopterien kulkemisen mahdollistaneiden kookkaiden ja energiatehottomien rullaovien korvaaminen normaaleiksi hallioviksi, erilaisia pintamateriaalien muuttamisia sekä tarvittavia LVIS-muutoksia. Lisäksi rakennukseen hankitaan ajoneuvonostimet pelastusajoneuvojen korjaamista varten.

Rakennuksen uuden osan tulevaisuus jää tässä vaiheessa avoimeksi ja se voidaan vuokrata muuhun käyttöön.

Hankkeen arvonlisäveroton kokonaiskustannus lisä- ja muutostyövarauksineen on 1,7 miljoonaa euroa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHonkasalo sai kaupunginhallituksen puolelleen: Valtuustokin lupasi Tapulikaupungille asukastalon!
Seuraava artikkeliFallkullan kotieläintila aukeaa lauantaina