Longinojan maisemia tehtiin tutuksi

Matti Väisänen heitti leivänmuruja jokeen, jotta kierroksella olevat näkisivät kalojen nappaavan niitä. Kuvat Teija Loponen
Matti Väisänen oli itse kerännyt kävelykierroksella kertomansa historiatiedot.
Matti Väisänen oli itse kerännyt kävelykierroksella kertomansa historiatiedot.

Haaga-Helian matkailulinjan opiskelijat järjestivät viime tiistaina Longinoja, Lähistön Helmi -perhetapahtuman. Opiskelijaryhmään kuuluva Happy Guide Helsingin opas Matti Väisänen vei halukkaat kävelykierrokselle kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita Longinojan varren historiasta.

Perhon opiskelijat olivat kehitelleet lapsiperheiden iloksi mukavia rasteja, joilla saattoi perehtyä lähistön eläinkantaan, Longinojassa viihtyviin kaloihin sekä lintuihin ja niiden ääniin.

Piha-alueen tapahtumassa esiteltiin Longinoja.fi:n toimintaa, jota tapahtumalla haluttiin samalla tehdä tutummaksi. Monelle paikallisellekin Longinojan taimenet ja puron upea ympäristö ovat vielä uusi asia, vaikka puron kunnostustyöt ovat kestäneet Juha Salosen johdolla jo kaksi vuosikymmentä.

Esittelyssä oli myös Retkipaikka, tarjolla oli luomutuotteita ja yrttitaimia, Malmin martat  ilahduttivat paikallaolijoita pannulappukampanjan tuotoksilla ja Pyörämiesten huoltopisteellä oli jatkuvasti asiakkaita.  Plaza Mocca sai tuoksuillaan jonoja aikaan.

Longinojakierrokselle lähti nelisenkymmentä henkeä, mikä sai ensimmäisen oman reitin sisällön luoneen Matti Väisäsen iloisesti yllättymään. Esteetön reitti houkutteli mukaan myös lastenrattaiden kanssa.

-Longinojan ympäristöstä löytyy historiatietoja jo 1100-luvulta. Tässä lähiympäristössä on ollut neljä suurta maatilaa. 1500-1800-luvulla tiloilla oli myllyjä, alueella kasvatettiin sikoja sekä kalkkunoita ja täältä matkattiin Tallinnaan ja Tukholmaan asti, Alue oli äveriästä ja saunat, pesulat ja pajat työllistivät väkeä. Vuodelta 1881 löytyy Hufvudstadspladetin ilmoitus, jossa mainostetaan sikoja, kertoili Matti Väisänen.

Juha Salonen on ojan pohjasta löytänytkin vanhan myllynkiven, joka jätettiin veteen.

Longinojan varressa on yhä lukuisia vanhoja rakennuksia ja niiden jäänteitä. Samoin löytyy vanhan linnoitusketjun jäänteitä, sillä venäläiset halusivat estää saksalaisten maihinnousun. Myös sisällissodan yksi taistelupaikoista löytyy reitin viereltä, ensin punaiset ja valkoiset ottivat yhteen Tikkurilassa, sitten Malmllla.

Kierroksen lopussa kuultiin, että lasitaiteilija Oiva Toikka oli sotaa paossa 11-vuotiaana vakavahenkisen ruumisarkkuja valmistavan Viktor Långin talossa, jossa lapsetkin leikkivät hautajaisia. Malmin lentokenttäalue kuului aikoinaan Långin tilaan, siellä viljeltiin perunoita. Moni kierroksella ollut oppi rutkasti uutta lähihistoriasta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin päivässä viihdyttiin
Seuraava artikkeliHonkasalo sai kaupunginhallituksen puolelleen: Valtuustokin lupasi Tapulikaupungille asukastalon!