Honkasalo sai kaupunginhallituksen puolelleen: Valtuustokin lupasi Tapulikaupungille asukastalon!

Veronika Honkasalo iloitsee päätöksestä hymyillen ja kyselee jo, että miten asukastalon tuloa lähdetään byrokratian rattailla edistämään. KUVA HELSINKI KANAVA

Tapulikaupunkiin on toivottu julkisin varoin ylläpidettävää asukastaloa jo ties kuinka monta kertaa, mutta enää ei tarvitse toivoa. Valtuusto päätti kipakan keskustelun päätteeksi viime viikon keskiviikkona, että kaupungin virkamiesten on aika tehdä asukastalotoiveesta totta.

Tällä kertaa tapulikaupunkilaisten puolestapuhujana kunnostautui etelähaagalaisvaltuutettu Pia Kopra (ps.). Hän jätti joulukuussa 2017 valtuustoaloitteen, jossa Helsingin kaupunkia patistettiin tekemään hankeselvitys asukas- ja yhdistystilojen saamiseksi Tapulikaupunkiin.
– Asukastiloja tarvitaan kipeästi, Kopra painotti.

Kaupungilta tuli aloitteeseen asukastalon epäävä ympäripyöreä päätösehdotus, jonka kansliapäällikkö Sami Sarvilinna esitteli kaupunginhallitukselle. Tapulikaupunkilaisten onneksi kaupunginhallituksessa istuu kaupungin touhut tunteva Veronika Honkasalo (vas.), joka veti esityksen pöydälle. Tapulikaupunkilaisvaltuutettu pyysi perussuomalaisten Mika Raatikaista tekemään seuraavassa kokouksessa vastaesityksen. Näin tapahtui, ja vasemmiston Paavo Arhinmäki kannatti esitystä, jolloin se meni äänestykseen. Vastaesityksen ratkaiseva lisälause oli, että ”Kaupunginhallitus pyytää kaupunkia etsimään ja tarjoamaan asukastiloja Tapulikaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä mm. yhdistyksille, seuroille, harrastuspiireille, eläkeläisille ja asukkaille”.

Se kelpasi 7. toukokuuta kokoontuneen kaupunginhallituksen kaikille jäsenille, ja esitys lähti valtuuston päätettäväksi.

Valtuustosalissa yksikään valtuutettu ei enää rohjennut vastustaa asukastaloa, mutta lauttasaarelainen Ulla-Maija Urho (kok.) hämmästeli suureen ääneen sitä, että mistä on tullut käsitys, että joka kaupunginosaan pitäisi saada matalan kynnyksen asukastalo. Lauttasaarestakin sellainen puuttuu.

Vasemmiston Paavo Arhinmäki ei malttanut olla lohkaisematta, että se johtuu siitä, kun Lauttasaaresta on ollut vuosien saatossa niin vähän valtuutettuja, ja he ovat olleet epäaktiivisia.
Urhon kommentti kirvoitti etenkin koillishelsinkiläisvaltuutetut pyytämään puheenvuoroja ihan jonoksi asti.

Puistolalainen Sinikka Vepsä (sd.) kertoi alueellisesta haavoittuvuudesta ja työttömyydestä todeten, etteivät Lauttasaari ja Tapulikaupunki ole verrannollisia.

Veronika Honkasalo lupasi viedä asukastalo-kriittiseksi heittäytyneen Urhon Tapulikaupunki-kierrokselle.
Urho vastasi tuntevansa Tapulikaupungin, koska on kierrellyt kaupunginosien koulut opetuslautakuntatyössään. Vasemmiston Sami Muttilainen kehotti Urhoa tutustumaan laajemminkin Tapulikaupunkiin ja muisteli omaa lapsuuttaan lähiön ytimessä, jossa kirjastoa ja nuorisotaloa lukuun ottamatta palvelut olivat lähikuppilan varassa unohtamatta kaikki mukaan hyväksyvää seurakuntataloa, jossa uskonnotonkin sai liimailla erikeeperiä höyheniin.

Suutarilalainen Terhi Peltokorpi (kesk.) kiitti kaupunginhallitusta ja tapulikaupunkilaisia kertoen Tapulissa ja Puistolassa virinneestä asukasaktiivisuudesta ja pyrkimyksestä kehittää alueen palveluverkkoja junaradan molemmin puolin.
Hän kertoi myös valtuutettujen yhteisponnistuksesta, jonka ansioista Tapulikaupungin seurakuntakoti säästyi äkkilopetukselta.
– Tässä olisi opittavaa monessa muussa kaupunginosassa Helsingissä, kannusti Peltokorpi muita valtuutettuja synnyttämään alueellista hyvää ja ruokkimaan positiivista kierrettä.
– Muistetaan lähiöt täällä. Lähiöistä tulee paljon palautetta, säesti puistolalainen Alviina Alametsä (vihr.).

Heikinlaaksolainen Heimo Laaksonen (kok.) tunnusti myös paiskineensa hommia seurakuntakodin säilymisen hyväksi, ja yhtyi kiittelemään muita hyvistä puheenvuoroista lopuksi jopa hyvää yötä toivotellen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLonginojan maisemia tehtiin tutuksi
Seuraava artikkeliRajavartiolaitoksen rakennus pelastuslaitokselle