Jakomäkeläiset teatterin lavalle

Suuri hiljaisuus – Esitys mahdollisesta tulevaisuudesta nähdään sekä Malmitalon, että studio Pasilan lavalla. Kuva Jasmin Äijö

Helsingin Kaupunginteatterin kolmivuotinen yleisötyöhanke Pääroolissa Jakomäki huipentuu teatteriesitykseen Malmitalolla ja Kaupunginteatterin studio Pasilassa.

Suuri hiljaisuus – Esitys mahdollisesta tulevaisuudesta on seikkailukertomus nuoresta naisesta tulevaisuuden maailmassa, jossa sekä ihmiskunta että ympäristö ovat muuttuneet luonnonkatastrofin jälkeen.

On vuosi 2545 ja tuntemaamme maailmaa ei enää ole. Nuori Aava elää suljettua ja ilotonta arkeaan muinaisessa tulvalta säästyneessä betonikaupungissa, jossa tieto ja kehitys on kielletty.

Eräänä yönä taivaanrantaan ilmestyy salaperäinen valopiste. Tuo pilkahdus pimeässä johdattaa Aavan seikkailuun, jossa pelon, sorron ja ennakkoluulojen keskellä kyteekin toivon kipinä.

Koskettava ja teemoiltaan ajankohtainen näytelmä kertoo tulevaisuuden valinnoista ja yhteiskunnan arvomaailmasta. Uskaltaako Aava ottaa vastuun omiin käsiinsä ja toimia paremman tulevaisuuden puolesta? Mitä jos jossakin on edes pieni hitunen toivoa?

Näyttämöllä nähdään projektin myötä alueelle syntynyt aikuisten teatteriryhmä Hilkat ja Hukat sekä jakomäkeläistä lapsista ja nuorista koostuva Studio Jakis. Näillä kokoonpanoilla on jo ehditty tehdä useampikin esitys projektin olemassaoloaikana.

-Olemme tarjonneet jakomäkeläisille erilaisia tapoja osallistua ja tutustua teatterityöskentelyyn. Jo alusta alkaen toimintamme on otettu Jakomäessä riemuiten vastaan. Olemme valmistaneet erityyppisiä esityksiä, mutta nyt on aika huipentaa toimintamme kokopitkään teatteriesitykseen ja antaa näille lahjakkaille, suurella sydämellä varustetuille Jakomäen teatteriryhmäläisille mahdollisuus esiintyä isolla teatterinäyttämöllä, sanoo Pääroolissa Jakomäen koordinaattori, Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen.

Esiintyjiä on Jakomäen lisäksi Puistolasta, Heikinlaaksosta, Alppikylästä, Suutarilasta, Töyrynummelta ja jopa Arabianrannasta ja Korsosta saakka.  Ikähaitari vaihtelee 9-65 vuoden välillä, lapsia on mukana kuusi.

-Heistä valtaosa on ollut ennenkin produktioissa mukana, paitsi 9-vuotias Elmo, joka  on erään ryhmäläisen poika ja pyydettiin tekemään näytemän lapsirooli, kertoo Jumppanen.

Mukana on myös Pohjois-Helsingin Bändikoulun nelihenkinen bändi, jossa soittaa bändikoulun opettajia ja yksi oppilas.

Esityksen aiheen ovat antaneet ryhmäläiset, jotka toivoivat ihan oikeaa fiktiivistä näytelmätekstiä.

-Ensimmäinen esityksemme kaksi vuotta sitten perustui muistoihin ja menneisyyteen, toinen esityksemme viime syksyllä nykyhetkeen, ja tämä kolmas on nyt sitten tulevaisuuskuva siitä, miltä maailma näyttää vuonna 2545. Esityksen tapahtumapaikaksi voi kuvitella tulvalta säästyneen Jakomäen, mutta sekin on katsojan tulkinnan varassa, toteaa Jumppanen.

Esityksen idean ja konseptin ovat ammattilaiset kehitelleet.

-Sitä työstämässä on ollut meidän Pääroolissa Jakomäen -ydinporukka eli minä, esityksen ohjaaja Laura Ikonen, tekstin viimeistellyt käsikirjoittaja Janne Puustinen sekä Pohjois-Helsingin Bändikoulun muusikko Timo Oiva, joka sävelsi teoksen musiikin. Esityksessä ei ole varsinaisesti lauluja, mutta on paljon elokuvallista, tunnelmaa tukevaa musiikkia, jota bändi toteuttaa elektro-akustisilla soittimilla. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Jonna Kuittinen ja graafisesta suunnittelusta vastaa Ikko Alaska.

Kaupunginteatterin, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Malmitalon yhteistuotantona syntyvä Suuri hiljaisuus – Esitys mahdollisesta tulevaisuudesta esitetään yhteensä viisi kertaa 17.-23. 5. Malmitalolla ja Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa.

Teija Loponen

Suuri hiljaisuus – Esitys mahdollisesta tulevaisuudesta  esitykset Malmitalolla 17.5. ja 18.5. klo 19, 19.5. klo 15 ja studio Pasilassa 22.5. ja 23.5. klo 19. Liput 5 e. Kesto noin 1,5 h. Sopii yli 10 vuotiaille.

Edellinen artikkeliMalmin tornista 17
Seuraava artikkeliKimalaiscupissa osanottajaennätys