Täkäläiset työmaat eivät kuulu isoimpiin rakennusalueisiin

Pukinmäessä Vantaanjoen ja Kehätien väliin nousee kaupungin vuokra-asuntoja, joista on jatkuva pula. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Vaikka Koillis-Helsingissä näkyy paljon rakennustyömaita, ei niistä mikään yllä enää kaupungin suurimpien rakennustyömaakeskittymien joukkoon kuten vielä muutama vuosi sitten.

Vuoden 2017 suurin kohde valmistuneiden asuntojen määrässä mitattuna oli Länsisatama, jonne nousi 1 162 asuntoa. Määrällisesti merkittäviä kaupunginosia olivat myös Vuosaari, Lauttasaari ja Herttoniemi.
Tulevina vuosina ykkössijaa pitää Kalasatama. Suuria kohteita ovat myös Kuninkaantammi ja Herttoniemi.

Kaikkiaan Helsinkiin valmistui viime vuonna 4 890 asuntoa. Uusia alettiin rakentaa 5 071 kappaletta. Rakennusluvan sai 8 232 asuntoa, mikä on ennätyksellisen korkea määrä.
Vuodenvaihteessa rakenteilla oli 6 923 asuntoa ja lupa myönnetty 7 598 asunnon rakentamiseen.

Vuonna 2017 sääntelemättömiä asuntoja valmistui 2 873, välimuodon asuntoja 888 ja valtion tukemia ara-vuokra-asuntoja 1 129. Aloitetuista ara-vuokra-asunnoista reilut 60 prosenttia oli kaupungin omaa tuotantoa.
Rakennusalalla menee nyt lujaa, joskin vaivana on pula ammattiväestä ja juuri nyt työnantaja- ja tekijäjärjestöjen kitkaiset neuvottelut.
Rakentamisen kiivas tahti aiheuttaa myös hankaluuksia. Helsingin hankkeet kilpailevat rakentajista naapurikuntien kanssa, joissa myös rakennetaan vilkkaasti.
Rakennusalan hyvä suhdanne samaan aikaan, kun kaupungissa on vuokra-asunnoista huutava pula, on myös hankala yhdistelmä kaupungin vinkkelistä katsottuna. Urakoitsijoilla  on varaa valita ja jättää urakkakilpailuissa niin korkeita tarjouksia, ettei niitä voi hyväksyä valtion tukemissa ara-vuokra-asuntokohteissa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPuksun sirkus sai kipinää arkielämästä
Seuraava artikkeliKutosten kaltsit Jakomäessä