Kutosten kaltsit Jakomäessä

Päiväkoti Naakan työpajassa suunniteltiin päiväkotien opettajien ja johtajien ja taiteilijoiden Alpo Aaltokosken ja Kaisa Salmen (keskellä) kanssa liikkeitä miten graffitit saadaan liikkeeksi.

Jakomäen kallioilla nähdään lauantaina taiteilija Kaisa Salmen Kutosen kaltsit – performanssibileet, joka on luonteeltaan karnevalistinen tapahtuma.

Tapahtumassa koetaan mikä jakomäkeläisiä yhdistää. Bileet alkavat huippukokki Andreas Patengen valmistamalla keittopiknikillä. Jakomäkeläisten kalliokertomuksien pohjalta koostettua tarinaa kertovat näyttelijät Niko Saarela ja Outi Vuoriranta.

Tapahtumassa kuullaan myös Noora Salmen säveltämä, jakomäkeläisten tarinoihin pohjaava kappale.

Tanssitaiteilija-koreografi Alpo Aaltokoski liikuttaa sekä kehoja että mieliä suunnittelemallaan liikemateriaalilla. Graffitimaalari Mika maalaa livenä ja joYe viihdyttää osallistujia soitollaan.

Bileet on tarkoitettu kaikille, ja kaikenikäisille.

Kaisa Salmi on kerännyt materiaalia yhteisöllistä teostaan varten syksyn 2017 ja kevään 2018 Jakomäessä. Hän on haastatellut jakomäkeläisiä ja kerännyt tarinoita jakomäkeläisille rakkaista kallioista. Kutosen kaltsit on tehty yhdessä jakomäkeläisten kanssa ja heitä varten.

Kaisa Salmi (s.1968) on taiteilija, joka tunnetaan muun muassa kukista tehdyistä ympäristötaideteoksistaan Eduskuntatalon portaille ja Turun tuomiokirkon edustalle sekä suurperformanssistaan Fellmanin pelto.

Kutosen kaltsit – performanssibileet on HAM Helsingin taidemuseon tilaama teos ja osa Taidetta sataa Jakomäkeen! -hanketta. Teos tuli valituksi HAMin järjestämässä avoimessa yhteisötaiteen haussa keväällä 2017. Hakemuksia tuli reilut 80 kappaletta, joista valittiin toteutettavaksi Salmen teoksen lisäksi Riikka Kuoppalan Jakomäen yllätystoimisto. Molemmat teokset tulevat osaksi HAMin julkisen taiteen kokoelmaa valmistuttuaan.

Taidetta sataa Jakomäkeen! On HAM:in aluetyön hanke, joka on vuosina 2016–18 keskittynyt Jakomäkeen. Hankkeen tavoitteena on ollut kaupunkilaisten osallistuminen ja korkealaatuisen taiteen vieminen alueelle, jolla ei ole julkista taidetta tai kuvataidepalveluita. Hankkeessa on tutustuttu alueeseen sekä sen asukkaisiin järjestämällä kuvataidepajoja ja -leirejä eri yleisöille Jakomäessä. HAMin taidekokoelman teoksia sijoitettiin Palvelutalo Vuorensyrjään syksyllä 2017. Hankkeessa on tehty yhteistyötä lukuisten alueen toimijoiden, kuten nuorisotalon, kirjaston ja palvelutalon kanssa. Osa taidepajoista ja osallistavista projekteista on toteutettu yhdessä Helsingin mallin -rahoitusta saaneiden toimijoiden Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun kanssa.

Teija Loponen

Kutosten kaltsit Jakomäen kallioilla lauantaina 28.4.2018 klo 13–15.

Edellinen artikkeliTäkäläiset työmaat eivät kuulu isoimpiin rakennusalueisiin
Seuraava artikkeliRoskaaminen kuriin