Kevään kaavoja

teija loponen

Pian alkava toukokuu on asemakaavamuutosehdotusten ruuhka-aikaa. Tulevassa Malmin päivässä tulee kaavaesittelijöillä olemaan kiire, sillä esittelyssä on useampia Koillis-Helsinkiä koskevia kaavamuutoksia. Esillä on niin Pukinmäkeä, Töyrynummea kuin Tapanilaa. Tapanilassa Viertolantien varren kaava hämmästyttää monia. Vanha kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus Viertolantien päässä on kieltämättä vanha eikä niin korea, mutta se palvelee hyvin ja kohtuullisin vuokrin siellä toimivia yrityksiä ja yhteisöjä. Uudessa kaavassa kuitenkin koko Viertolantien toinen laita tulisi kerrostalopainotteiseksi uudisrakennuskohteeksi. Katutasoihin on luvassa liiketilaa, mutta hintataso voi uusissa taloissa nousta vanhoille vuokralaisille liian korkeaksi, eikä kaikki vanha toiminta pieniin liiketiloihin edes sovellu.

Kevääseen liittyy monia tuttuja tapahtumakaavoja. Kevätkauden kaupunginosatapahtumat käynnistyvät Mosasta, joka herää tänä vuonna myös Kylätilaksi remontoitavan alakoulun pihalla perinteisen Mosan torin lisäksi. Kylätilan viikonlopputalkoissa oli mukavasti väkeä paikalla. Remonttia tehdään isojen talkoiden ohella myös arkisin pienemmän remonttiporukan toimesta. Toiveena on saada tilat toimintakelpoisiksi mahdollisimman pikaisesti. Käyttäjiä on jo jonossa odottamassa. Seuraavaksi koittaa sitten Malmin päivä usean järjestäjätahon yhteistyössä tuottamana. Siellä ovat myös kaavaesittelijät paikalla.

Lintujen kevätmuutto ei tänä vuonna ole noudattanut ihan perinteisiä kaavoja, osa on tullut etuajassa, osa viivytellyt tuloaan. Viime viikonloppuna Longinojalla nähtiin kuitenkin värikäs julkkis, mandariinisorsa. Se sai ansaitsemaansa huomiota ja väkeä virtasi Longinojan varteen sitä kuvaamaan. Longinoja on yksi Koillisen nähtävyyksiä, jota ei ehkä osata täällä vielä riittävästi arvostaa. Juha Salonen on puron kalakannan elpymisen eteen tehnyt paljon töitä ja nyt viereisen oppilaitoksen opiskelijat ryhtyvät kehittelemään siitä matkailukohdetta kauempaakin tuleville. Etelä-korealaisia sitä kävikin jo ihailemassa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapettitehtaan purkutyöt käyntiin – Viertolantien varsi täyteen kerrostaloja
Seuraava artikkeliUimarannantien asemakaava ei menekään valtuustoon