Alppikylän, Jakomäen ja Puistolan asukkaat yhtä mieltä: Lämpövoimalaa ei Tattarisuolle haluta

Tästä risteyksestä rekat ajaisivat Tattarisuolle. Vieressä on kolme käytetyintä bussipysäkkiä. KUVAT TEIJA LOPONEN

Helen Oy järjesti oman asukasillan viime viikolla Tattarisuolle kaavaillusta lämpövoimalasta. Lauantaina Pro Alppikylä-yhdistys puolestaan järjesti kävelytilaisuuden lämpövoimalatontin ympäristöön.

Helen halusi omalla tilaisuudellaan antaa alueen asukkaille tilaisuuden kysyä kaikkea sitä, mitä ELY-toimiston järjestämässä asukasillassa muutama viikko sitten ei ehditty tuoda esille.

Asukkaita kiinnosti tietää, onko Koillis-Helsinkiin energiaa toimittavan laitoksen myös sijaittava täällä, tuleehan vesikin tänne kauempaa. Vaihtoehtopaikoiksi ehdotettiin Kivikkoa ja Vantaan puolta, samoin ehdoteltiin Loviisan lauhdevesien hyödyntämistä ja maalämpöä.

Helenin edustajat kertoivat jo tutkivansa myös kaikkia vaihtoehtoisia energiantuotantotapoja, mutta Hanasaaren voimalan sulkeminen vaatii useita erilaisia lisälämmöntuottamisen tapoja.

Tattarisuon tontin varaus herätti sekin paljon pohdintaa, salamyhkäisyys ja epäselvyys paikan ehdottajasta hiersi asukkaita.

Turvallisuus, viihtyvyys ja ilmanlaatu nostettiin nekin monessa kysymyksessä esiin.

Välillä katsottiin kartasta, miten voimalaitos polun kupeeseen sijoittuisi. Asukkaiden ympäröimimä Björn Månsson, Pekka Puska ja Kimmo Tiilikainen.
Välillä katsottiin kartasta, miten voimalaitos polun kupeeseen sijoittuisi. Asukkaiden ympäröimimä Björn Månsson, Pekka Puska ja Kimmo Tiilikainen.

Puistolalaisvaltuutettu Heimo Laaksonen iloitsi siitä, että Helenillä tunnustettiin maaperän olevan huonoa rakentamiseen, kaupunki kun ei sitä lentokentän kohdalla tunnusta, valtuutettu Terhi Peltokorpi Suutarilasta ja Sinikka Vepsä  Puistolasta kantoivat huolta asuinympäristöön koituvista terveysvaikutuksista.

Niin Puistolan peruskoululla kuin Alppikylän kävelylläkin mukana oli joukko koillisen kaupunginvaltuutettuja, kaupunginosayhdistysten edustajia, muita aktiivisia toimijoita sekä asunto- ja energiaministeri Kimmo Tiilikainen. Tiilikainen tosin totesi, ettei hän ole päätöksenteossa mitenkään mukana, mutta haluaa seurata miten valmisteluvaihe etenee, koska vastaavia suunnitteluhankkeita tulee lähivuosina eteen lukuisa määrä.

Pro Alppikylän edustajia ihmetytti etenkin se, miksi tiedossa olevasta hankkeesta ei ole tiedotettu hyvissä ajoin, nyt moni on tehnyt elämänsä suurimman investoinnin ostamalla asunnon vastapäätä tulevaa voimalaa. Se vie paitsi kauniin näköalan, myös ulkoilu- ja virkistysreitit alueen asukkailta.

Kävelyreitillä todettiin, että voimalan rekkaliikenne ajaa juuri siitä risteyksestä, jonka ympärillä kolme lähintä bussipysäkkiä sijaitsevat.

Koillis-Seuran puheenjohtaja Margit Isomäkeä harmitti, että juuri kun Jakomäen imagoa ollaan saatu kohennettua ja alueesta on tullut todella miellyttävä asuinalue, jota tuleva Jakomäen Sydän –monitoimirakennus vielä kohentaa, pilataan asumisviihtyvyys nyt voimalahankkeella.

Puistola-Seuran Kari Koponen ja Puistolan koulujen vanhempia edustava Maija Kallis hämmästelivät sitä, miten lähelle asuntoja, kouluja, päiväkoteja ja ulkoilupaikkoja voimalaa voidaan edes harkita.

Longinojasta huolehtivaa Juha Salosta helpotti tieto siitä, että lauhdevesia ei voimalaitos Longinojan sivupuroon laskisi.

Tapanilalaisvaltuutettu Björn Månsson totesi, että kyseessä on suurempi juttu, voimalasta päättäminen olisi viimeinen niitti lentotoiminnan jatkamiselle. Sen savupiippu estäisi lentotoiminnan.

-Ja edes suunnitelmissa mainittu 80-metrinen piippu ei riittäisi, niin matala toisi laskeumia Alppikylään, ilmoitti Pro Alppikylän väki.

-Rekkaliikenteen tuomat päästöt tuottavat jo nykyisellään Puistolaan etenkin matalapaineella ilmanlaatuongelmia, lisää rekkarallia emme kaipaa, puistolalaiset muistuttivat.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSiltamäen ja Tapulikaupungin seurakuntakodeille jatkoaikaa
Seuraava artikkeliParakkikoulu pois vai ei? Immolantien päiväkodinkin lähtölaskenta alkoi