Osallistumisen tärkeys

teija loponen

Pääsiäinen on takana. Auringostakin on saatu nauttia, mutta viime viikot tavallista viileämmissä säissä. Pajunkissat kyllä avautuivat pääsiäiseksi, mutta muita keväänmerkkejä, lumien kokonaan sulamista ja ensimmäistä leskenlehtien näkymistä vielä odotellaan. Kaupunki on antanut jo varoitukset katupölystä, jonka pölyämistä kuitenkin vielä sulavat lumet monissa paikoin vähän sitovat. Kevätpäivän tasaus toi valoisammat aamut, mutta talven tuntu on ollut vielä vahva. Vielä viime viikolla näkyi pulkkailijoita mäissä. Nähtäväksi jää, säilyykö Suurmetsän varren Alppikylän huippu tulevaisuudessakin pulkkamäkenä, vai joudutaanko siellä ulkoilua rajoittamaan, jos lämpövoimala sen viereen rakennetaan.

Mikael Agricolan päivää vietetään ensi maanantaina. Olisi mielenkiintoista tietää mitä suomen kirjakielen luoja ajattelisi nykypäivän käyttökielestä ja siihen istuneista lukuisista englanninkielisistä sanoista ja sanonnoista. Suomen kieli säilyy parhaiten kirjallisuudessa. Siksi onkin ilahduttavaa, että monet koillisenkin kouluista olivat mukana lasten lukemista edistävässä Lukuklaani-hankkeessa. Kirjastoverkko on meillä tiuha ja useimpien lasten on helppo kulkea lähikirjastoonsa hakemaan mieluisaa lukemista itselleen, kun ovat lukemaan tottuneet. Kirjastojen hauskat tapahtumapäivät ovat puolestaan omiaan tekemään kirjaston mukavaksi ja tutuksi paikaksi.

Lasten lisäksi nuoret kaipaavat kipeästi motivoivaa tekemistä. Urheiluseuroja täällä on riittämiin, samoin voi harrastaa niin musiikkia, kuvataiteita, kädentaitoja, teatteria kuin sirkustaiteitakin. Kaikki nuoret eivät säännöllisestä harrastamisesta ole kiinnostuneita, eikä kaikilla perheillä ole niihin varaakaan. Siksi tarvitaan nuorisotaloja ja muita niiden kaltaisia kokoontumispaikkoja vapaaseen ja kevyesti ohjattuun toimintaan. Avoimet tilat ovat samalla osa ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, jolla voidaan ehkäistä syrjäytymistä ja edistää nuorten hyvinvointia. Aikuisten läsnäolo ja tavoittavuus on niissäkin tärkeää.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTattarisuon YVA-ohjelmalle jatkoaika
Seuraava artikkeliHelenin lämpövoimala keskelle Tattarisuon teollisuusaluetta?