Talon väki harrastaa yhdessä toisiaan opettaen : Väestösuojassa syntyy käsityötaidetta

Käsityökerholaiset eivät halunneet itse kuviin, jotta heidän aikaansaannoksensa tulisivat paremmin esille. Kuva Teija Loponen

Pihlajamäessä Rapakivenkujan kellaritiloista löytyy monipuolinen käsityögalleria. Sinne kokoontuvat taloyhtiön asukkaat oppimaan toisiltaan käsillä tekemisen taitoja ja luomaan yhdessä. Ja hauskaa on, vakuuttavat kerholaiset.

Käsityökerholaiset omaavat taitoja, joita opettavat muillekin. Yksi on mestari virkkaamaan, toinen huovuttamaan, on posliinimaalaria, lasimaalaria, filigraanin taitajaa ja naapuritalosta löytyi asiantuntemus kangaspuilla kutomiseen.

Yhdessä on koristeltu upeita mandaloita cd-levyjen päälle, puhallettu munia tyhjäksi sekä koristeltu niitä ja pääsiäiseksi tehty tietysti myös pääsiäiskortteja ja virkattu tipuja.

-Ja koska muovi on nyt pannassa, olemme koristelleet kangaskasseja somiksi kauppakasseiksi, naiset kertovat.

Kerholaisten ikähaitari on todella laaja, nuorimmainen on 13, osa on työssäkäyviä ja vanhimmat jo pidempään eläkkeellä olleita.

-Mutta miten hauskaa meillä onkaan yhdessä! Tämä on sellainen yhteisöllinen juttu, keskustelemme, vaihdamme reseptejä, menovinkkejä ja parannamme maailmaa samalla kun touhuamme käsillämme. Jos jotakuta ei näy eikä kuulu, herää huoli onko jotain vialla. Meillä on oikeistaan vain yksi sääntö: Täällä ei juoruilla, eikä puhuta kenestäkään pahaa, naiset paljastavat.

Moni toteaa ilokseen saaneensa kerhosta uusia ystäviä.

-Silloin kun kävi töissä, ei ehtinyt tutustua toisiin asukkaisiin. Ja moni meistä on asunut täällä vuosikymmenet, naiset hämmästelevät.

-Lokakuussa 2016 lähetimme taloyhtiön hallitukselle viestin, että haluaisimme saada askarteluintoisten asukkaiden käyttöön jonkin tilan. Arvelimme, että voisimme saada pienen vaunusuojan, jolle ei ollut käyttöä, mutta saimmekin tämän pari pientä huonetta käsittävän väestösuojan. Että olimme iloisia, nyt meillä on mainiot tilat askarrella ja viettää aikaa yhdessä, kerholaiset iloitsevat.

Kierrätyskeskuksesta haettiin huonekaluja, jotka itse verhoiltiin ja kunnostettiin. Heti ensitöikseen kerholaiset solmivat koristeellisia äänieristeitä, pieniä raanuja seinille, sillä tilassa kaikui kovasti. Nyt äänieristeet hyödyttävät myös eläkkeelle jäänyttä trumpetin soittajaa, jolla on lupa käyttää kerhotilaa soittoharjoituksiinsa.

Kaksi kertaa vuodessa, joulun alla ja ennen pääsiäistä avataan Pieni käsityöpuoti yleisölle ja myydään kerhon aikaansaannoksia.

-Jokainen kerholainen saa tuoda myös omia töitään myyntiin, kertoo yksi kerhon vetäjiin kuuluvista eli Tuija-Maija Laine.

Niinpä viime viikolla väestösuoja oli täynnä toinen toistaan upeampia käsitöitä villaisista lampaista koristemuniin ja maalatuista lasi- ja posliiniesineistä koruihin, herkkiin perhosmagneetteihin ja kudonnaisiin. Seuraavan kerran Pihlajamäen Pieni käsityöpuoti aukeaa joulun alla.

Teija Loponen