MLY valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Hallinto-oikeus katsoo Malmin lentotoiminnan päättyneen, vaikka viime vuonnakin operaatioita oli yli 40 000. Kuva Teija Loponen

Malmin lentoaseman ystävät ry on valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen Helsingin yleiskaavaa koskevasta Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä. Yhdistys vaatii asian palautettavaksi uudelleen käsiteltäväksi.

-Hallinto-oikeuden päätöksessä on erityisen vakava asiavirhe lentotoiminnasta. Hallinto-oikeus katsoo lentotoiminnan päättyneen, vaikka siihen on voimassaoleva ympäristölupa ja lentopaikan pitolupa. Helsinki-Malmin lentokentältä tehtiin vuonna 2017 yli 40 000 operaatiota. Myös valtioneuvoston asetus rajanylityspaikoista on jätetty huomiotta, ihmettelee Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Hallinto-oikeuden päätöksessä Hyvösen huomio kiinnittyi muun muassa siihen, että oikeus tulkitsee samojen argumenttien johtavan eri kaava-alueilla erilaisiin johtopäätöksiin. Vartiosaaren RKY-alueen kulttuuriarvoista todetaan, ettei niitä voida toteuttaa asemakaavavaiheessa, kun taas Malmin osalta tämä arvioidaan mahdolliseksi. Molemmat alueet ovat kansallisesti merkittäviä, rakennettuja kulttuuriympäristöjä.

Hallinto-oikeus on kumonnut useita osia yleiskaavasta maakuntakaavan vastaisina. Malmin lentoaseman kohdalla hallinto-oikeus päätti toisin, vaikka yleiskaava on ristiriidassa maakuntakaavan kanssa.

Hallinto-oikeudessa ei ole käsitelty KHO:n aiempia päätöksiä vastaaviin luontoarvoihin liittyen. Valituksessa on muistutettu purotaimenen ja vuollejokisimpukan elinympäristöön liittyvästä päätöksestä.

Hyvönen muistuttaa, että Malmin lentoaseman tulevaisuus on Helsingin vastuulla ja vallassa.

-Helsingin etu ja velvollisuus on arvioida tulevaisuuden ilmailun mahdollisuudet ja edellytykset pääkaupunkiseudulla nyt, kun kaava valmistellaan uudestaan. Nyt kaupungin on kuultava myös kansalaisten mielipidettä, sillä yli kaksi kolmannesta helsinkiläisistä haluaa edelleen säilyttää kentän ilmailukäytössä.

Professori ja kaupunkisuunnitteluveteraani Pentti Murole on tutustunut hallinto-oikeuden ratkaisuun Malmin lentoaseman osalta.

Hän toivoo, että entisestään kilpailukykyisemmäksi pyrkivä Helsinki ottaisi vielä toimivaltansa puitteissa esille digitaaliset kynät ja tekisi vaihtoehdon, jonka tuloksena saadaan hienon puutarhakaupunginosan lisäksi toimiva citykenttä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKylätilasta solmitaan pian kaupat
Seuraava artikkeliAla-aste siirtynee vuoden päästä evakkoon