Kylätilasta solmitaan pian kaupat

kylätila
Tapanilan ala-asteeseen kuuluneen alakoulun loru peruskoulukäytössä loppui kevätjuhliin 2014, kun opetuslautakunta päätti lakkauttaa toimipisteen. Kaupunki meinasi kaavoittaa koulun asunnoiksi, mutta kyläläiset pistivät yhteisvoimin hanttiin. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Tapanilalaisten taistelu oman kylän vanhasta koulusta on edennyt kauppakirjan tekovaiheeseen. Veljestenpiha 9:n alakoulusta tulee asukkaille yleishyödyllinen toimitila, eikä kaupungin alkuperäisajatuksen mukainen kolmen huoneiston yksityisasunto.

Tuoreessa kauppakirjassa lukee, että Tapanilan Kylätila ry ostaa Helsingin kaupungilta täyskorjausta kaipaavan Veljestenpiha 9:n hirsikoulun aihion 50 000 eurolla ja vuokraa talolle yli tuhannen neliömetrin tontin reilulla 5 000 eurolla per vuosi kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

– Tunnelma on kyllä superhieno koko meidän isolla porukalla! Ja taitaa olla aika hieno myös niillä kaikilla eri alojen asiantuntijoilla lakimiehistä rakennusalan ammattilaisiin, jotka ovat auttaneet meitä tässä prosessissa. Ja sitten kuitenkin olo on vähän sellainen, että tässähän ollaan vasta alussa, Tapanilan Kylätila -yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Siika-aho kuvailee.

Kaupunkitoimialaympäristön tontit-yksikön päällikkö on jo hyväksynyt kauppakirjan sisällön ja päättänyt, että kaupungin puolelta kauppakirjan allekirjoittaa hallinto- ja tukipalveluiden kiinteistölakimies. Tontit-yksikön vetäjä voi nykyisin voimassa olevan säännön mukaan päättää kaupungin alle 500 000 euron arvoisista kiinteistökaupoista.

Siika-ahon mukaan kauppakirjat allekirjoitetaan näillä näkymin huhtikuun alussa, jonka jälkeen koulu vihdoin siirtyy yhdistyksen hallintaan.

Yhdistys teki kaupungille ostotarjouksen Veljestenpiha 9 sijaitsevasta rakennuksesta syyskuussa 2017. Pari vuotta aiemmin yhdistys tarjoutui ostamaan rakennuksen euron nimellishinnalla, mutta se ei mennyt läpi. Rakennuksen arvoa vuosi sitten tutkineen Catella Property Oy:n arviokirjan mukaan nyt tehty tarjous vastaa kohteen käypää arvoa.
– Aloitamme saman tien sarjan kunnostustoimia ja järjestämme talkoita, joissa koulua laitetaan toimintakuntoon. Koulun osto kustannetaan pääosin pankkilainalla, mutta järjestämme tänä keväänä joukkorahoituskampanjan, jossa kerätään varoja erityisesti korjauksissa tarvittavien materiaalien ja ammatti-ihmisten hankkimiseen.

Kauppakirjaan on laitettu, että täysremonttia kaipaava rakennus on huonokuntoinen ja se myydään pelkkänä rakennusaihiona, ja että 400 neliömetrin kokoisen talon korjaushinta on kerrosneliötä kohti 2 800 euron luokkaa. Liki satavuotiaasta rakennuksesta löytyy todennäköisesti kreotsoottia ja asbestia ja rakenteissa on rikkoontunut viemäri, jonka hajoamiskohtaa ei vielä tiedetä. Yläkerran vesipisteet on suljettu.
Tekemistä siis riittää ja Siika-ahon mukaan erilaisia lupapapereita täytellään jo.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSadat ihmiset kokoontuivat vastustamaan Tattarisuon lämpövoimalaa
Seuraava artikkeliMLY valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen