Ranskalaista viihdettä jo kolmatta kertaa Malmilla

Koko työryhmä koossa, oikealla takana ohjaaja Michel Budsko. Kuva Tinja Kari

Mitä tapahtuu kuuluisan psykiatrin vastaanotolla, kun kuusi erilaisista pakko-oireista kärsivää potilasta kohtaavat? Tiedossa on nauruhermoja kutkuttava esitys, jossa paneudutaan myös syvällisempiin asioihin, kuten yksinäisyyteen ja toisten auttamiseen. Neuroosit naurattavat, mutta niille ei naureta.

Ranskalaista komediaa tarjotaan jälleen Malmin Työväen näyttämöllä ja se tehdään ihan tositarkoituksella.

-Olen ohjaamassa täällä nyt viidettä kertaa ja tämä on tosiaan kolmas peräkkäinen ranskalainen teos. Tällä kertaa käsikirjoitus on Laurent Baffien, jonka komedioissa eri taustoista tulevat ihmiset joutuvat törmäyskurssille toisensa kanssa. Baffie käsittelee usein ihmisten erilaisuutta ja tästä näytelmästä olemme saaneet aikaan juuri oikeiden näyttelijöiden avulla aivan hykerryttävän esityksen, ohjaaja Michel Budsko toteaa.

Budsko haluaa teatterin olevan viihdyttävä, mutta samalla antavan syvällisempää ajateltavaa ja saavan ajatukset liikkeelle. Kuin rivien välistä esille nousevat yksinäisyys, yhteisöllisyys ja sen mukanaan tuoma tuki, sekä yksityisyyden rajanveto.

-Esitys  jättää katsojille taatusti hyvän mielen aiheestaan huolimatta, uskoo aritmomanista kärsivää taksinkuljettaja Vincentiä esittävä Mikko Erä-Esko.

Erä-Esko ei aiemmin Malmilla ole näytellyt, mutta takanaan hänellä on vuosikymmenien harrastajateatteriura, johon sisältyy yli 60 pääroolia.

Ohjaaja Budsko piti karikatyristisiä rooleja niin vaativina, että etsimällä etsi niihin juuri sopivat näyttelijät. Kantavana voimana on viime vuonnakin Malmin Työväen näyttämöllä esiintynyt Juha Kalliolahti, nyt Touretten syndroomasta kärsivää potilasta esittävä Fred. Hänelläkin on vuosikymmenten teatteriharrastus takanaan, vuoroin Malmilla ja Tapanilassa. Malmilaisille ennestään tuttu on myös Anne Karhunen, bakteerikammosta kärsivä Blanche.

Näytelmän muut esiintyjät ovat kaiken toistava Lili, eli Tuula Kleiman, monioireinen Maria eli Mikki Shikeben,  sekä symmetriaa kaikesta etsivä Mikko Jaakkola Bobina ja Jouni Harju hoitajana.

Yllätyksellisiä käänteitä ja ehkäpä vieläkin yllätyksellisempää loppua ei tästäkään näytelmästä puutu. Ja ripauksen romantiikkaakin on Budsko mukaan mahduttanut, sen sijaan joitakin alkuperäisen käsikirjoituksen selvästi Pariisiin liittyviä elementtejä on jätetty pois.

Lavasteista ja valaistuksesta vastaa niin ikään viidettä kertaa Tarja Ervasti.

-Psykiatrin odotustilaan keskittyvän näytelmän lavasteissa ja valaistuksessa on omat haasteensa ettei lopputulos olisi muuttumattoman ja tylsän oloinen. Sain siihen hyvän idean, jossa tarinan kehittyessä myös valaistus muuttuu ikään kuin positiivisempaan suuntaan, paljastaa Ervasti.

Juonenkäänteet ja lavastuksen niksit selviävät näytelmän katsomalla, ensi-ilta on nyt sunnuntaina.

Teija Loponen

 

Pakko  hykerryttävä komedia neurooseista Malmin Työväen näyttämöllä, Takaniitynkuja 9. Esitykset sunnuntaisin klo 15 ja torstaisin klo 19, liput 16 ja 11 euroa. Lippuvaraukset: Hilkka Kinnunen, p. 040 738 2843 tai hilkka.e.kinnunen@gmail.com.

 

Edellinen artikkeliElitelle onnistunut debyytti – paikka Itävaltaan varmistui!
Seuraava artikkeliYhdessä