Asteritien kaavamuutos saattaa mennä oikeuteen

Noin 90 asunnon talokokonaisuus on merkitty nyt talviunilla olevan harvinaisen pähkinäpuun viereen. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Asteritien suunnalla on vakavoiduttu suunnittelemaan valituksen tekemistä hallinto-oikeuteen kerrostalon tuovasta asemakaavamuutoksesta, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 14. helmikuuta.

Kahden pientalotontin ja niiltä purettavien omakotitalojen tilalle radanvarteen on kaavoitettu massiivinen kerrostalo, jonka parkkipaikat rakennetaan betonikannen alle. Muutos on naapurien mukaan kohtuuton pientaloalueella asuville.
– Rauhallinen alue muuttaa luonnettaan aika paljon, yksi naapureista kommentoi Lähitiedolle.
Hän kertoo, miten alueella on yritetty vaikuttaa kaavaprosessiin ja kritisoitu siitä, että kaava on vastoin voimassa olevaa yleiskaavaa. Moitteita kaavoittajalle on annettu myös siitä, että jatkossa maisemaa hallitseva rakennuskompleksi ja sen tarvitsema autoliikenne pientalojen naapurissa vähentävät liiallisesti alueen asumisviihtyvyyttä. Pelkona on, että parkkipaikan louhinta ja räjäytystyöt vahingoittavat samaan kallioon tukeutuvia muita taloja. Harvinaisena suojeltua mantsurianjalopähkinäpuuta ja vanhaa tammea lukuun ottamatta tonteilta saa kaataa paljon muita vanhoja puita, joiden hakkuu on myös herättänyt vastustusta.

Naapurissa on ehdotettu kerrostalorakentamisen sijaan paikallismaisemaan paremmin istuvia Helsinki-pientaloja tai pienkerrostaloja. Lisäksi on toivottu, ettei uudiskohteen autoliikennettä ja vieraspaikkoja laitettaisi Asteritielle. Kaavaan ei asukkaiden pettymykseksi tullut tonttiliittymää Pukinmäenkaaren puolelle, koska sinne on visioitu reittiä hamassa tulevaisuudessa siintävälle pyöräilybaanalle, jonka toteutumisesta ei tosin ole mitään takeita.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJuha Okko yhdistää yhteensopimattomat: Hybridit II
Seuraava artikkeliMukavaa Naistenpäivää