Puistolan kirkkoon kastepuu

kastepuu
Kastepuun ympärillä lastenkuoro Laulupuu, kanttori Ulla Pesonen, Mikko Pettinen ja Elina Hettula. Kuva Paula Närhi

Puistolan kirkossa otettiin laskiaisen perhemessussa 11.2. käyttöön kastepuu. Kastepuuhun kiinnitetään uusien alueella kastettujen etunimet.

Sunnuntaina puu sai oksilleen 12 alkuvuodesta kastetun nimet. Jatkossa nimet asetetaan puuhun viikoittain sunnuntain messussa samalla kun kastettujen puolesta rukoillaan. Perheitä ja kummeja kutsutaan mukaan messuun, ja he voivat halutessaan ripustaa nimen itse. Mikkelinpäivänä puu tyhjennetään, ja perheitä kutsutaan noutamaan nimi muistoksi kasteesta.

-Kastepuukäytäntö on yleistynyt nopeasti suomalaisissa seurakunnissa. Malmin seurakunnassa Puistolan kirkon kastepuu on ensimmäinen. Myös muilla kirkoilla kastepuun hankkimista on mietitty, ja osassa se on jo suunnitteilla. Pääkaupunkiseudulla kastepuu löytyy jo noin 20 kirkosta. Vuonna 2017 Kirkko ja kaupunki –lehden lukijaäänestyksessä kauneimmaksi kastepuuksi valittiin Korson kirkon puu. Puistolan kirkon puu on Lovi ry:n tuotantoa ja sen on suunnitellut Anne Paso, kertoo pastori Paula Närhi.

Puistolassa idea lähti liikkeelle seurakuntalaisen ehdotuksesta. Käyttöön siunattu kastepuu sai kiitosta sekä kasteperheiltä että kirkossa kävijöiltä. ”On niin mukava lukea täältä lasten nimiä”, totesi eräs messun jälkeen puuta ihastelemaan jäänyt seurakuntalainen. Kastepuussa on paljon kaunista symboliikkaa.

-Kaste kannattelee ja ruokkii meitä samalla tavalla kuin puu kannattelee ja ruokkii oksiaan. Kastepuu on elämän puu, toteaa pastori Närhi.

TL

Edellinen artikkeliAriel edusti Suomea Tartossa
Seuraava artikkeliOnnea naapurille