Talvista

teija loponen

Parhaillaan vietetään koululaisten talvilomaviikkoa. Nyt siitä voisi jopa käyttää vanhaa nimitystä hiihtolomaviikko, sillä hiihtämiseenkin on täydet mahdollisuudet lumisilla laduilla. Samoin luisteluun. Entisaikaan hiihtolomaa vietettiin paljon enemmän kotikulmilla ja nimenomaan päivittäin hiihdellen, kuten Timo Uotila Puistolan muisteluissaan kertoo. Vähälumisten talvien myötä moni perhe on ottanut tavaksi lähteä talvilomalla reissuun, joko pohjoiseen hiihtämään ja laskettelemaan, tai sitten nauttimaan etelän lämmöstä.

Kotinurkillakin kivaa tekemistä riittää. Malmitalossa pyörivät maksuttomat leffat, nuorisotaloilla on monenlaista ohjelmaa talvilomaansa viettäville, samoin useissa kirjastoissa. Koillisen ainutlaatuinen koko perheen käyntikohde Fallkullan kotieläintila tarjoaa talvilomaviikolla ohjelmaa eläinten parissa. Lähistöltä löytyy myös mahtavia pulkkailumäkiä vaikkapa Suutarilasta täyttömäeltä,  Pukinmäestä Weisteen mäeltä, Tapanilasta Hiidenkivenpuistosta tai Puistolan täyttömäeltä, joka kaupunginosalla on oma mainio pulkkamäkensä. Leikkipuistoissa ohjelmaa on myös, osa leikkipuistoista retkeilee paljon talvilomaviikolla, osassa ohjelmaa järjestetään puistossa ulkona ja sisällä lasten esittämien toiveiden mukaisesti.

Viikon päästä koittaa Kalevalanpäivä, jota useissa kouluissa vietetään jonkinlaisen juhlan tai erilaisen tekemisen merkeissä. Elias Lönnrotin kirjoittamasta kansalliseepoksesta on vuosien varrella toimitettu erilaisia moderneja versioita. Mauri Kunnas teki eepoksesta mainion lastenkirjan Koirien Kalevala, josta on tehty myös teatteriesityksiä. Suomalaista kansanluonnetta ja historiaa voi esittää monin tavoin. Siitä oopperassa nähty käsittämättömän upea ja monipuolinen Kalevalanmaa oli mainio esimerkki. Meidän historiamme sisältää valtavasti mainioita tapahtumia ikävien ajanjaksojen lisäksi. Kaikista niistä on nykypäivänkin ihmisten hyvä tietää, 100 vuotta sitten käydystä sisällissodasta lähtien. Historia tekee meistä sen mitä olemme nyt.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliEräviikinkien naisvene lievässä aaltoliikkeessä
Seuraava artikkeliMalmin apteekki kehityksen kärjessä: Terveysasemalta videopuhelu apteekkiin