Malmin apteekki kehityksen kärjessä: Terveysasemalta videopuhelu apteekkiin

apteekkikoppi
Videopuhelukopissa asiakas saa näköyhteyden farmaseuttiin, jonka kanssa keskustelee, kuulokkeita käyttämällä vain asiakas kuulee farmaseutin puheen. Kuva Teija Loponen

Malmin apteekkari Sirpa Peura testasi viikon verran pilottihankkeena tietotekniikan hyödyntämistä aivan uudella tavalla:  Potilaat saivat halutessaan yhteyden videopuhelun kautta Malmin terveysasemalta apteekkiin. Reseptilääkkeet sai tilata joko terveysasemalle, kotiin tai valmiiksi apteekkiin odottamaan.

-Tämä ajatus on hautunut minulla jo kauan, ja sai alkunsa jo silloin kun työskentelin Apteekkariliitossa ja siellä käytiin esittelemässä erilaisia tietotekniikkainnovaatioita.

-Idea lähti kotihoidon videoyhteysmallista ja perustimme uuden yrityksen, jossa tätä järjestelmää lähdettiin kehittelemään. Mukana on nyt yhdeksän apteekkaria,  tietotekniikan diplomi-insinööri ja lisäsi muotoilusuunnittelija.

Remomedi Oy on siis kehitellyt videoapteekin, sitä varten on luotu tietotekniikkasovellus, suunniteltu terveysasemille ”videopuhelukoppi” sekä koulutettu Malmin apteekin farmaseutit ohjelman käyttöön.

-Idea on hyvin yksinkertainen ja perustuu samanlaiseen toimintaan kuin apteekissa paikan päällä käytäessä. Ruudulla tulevat näkymään järjestelmässä mukana olevat apteekit, joihin voi ottaa yhteyden apteekin kuvaketta koskettamalla. Jos farmaseutilla on asiakas, voi odottaa ”langalla” omaa vuoroaan. Kun yhteys saadaan, farmaseutti pyytää laittamaan Kela-kortin lukijan alle, jotta siitä saadaan skannattua tiedot ja päästään potilaan reseptitietoihin. Sitten aivan kuin apteekkikäynnillä, voi kertoa mitä lääkettä resepteiltään haluaa ja minkälaisen annoksen. Farmaseutti antaa lääkkeitä koskevat neuvot ja kysyy, miten lääkkeet haluaa toimitettavaksi. Lopuksi sovitaan maksutapa. Lääkkeet voi maksaa pankkikortilla kopissa olevalla maksulaitteella, apteekissa noutaessaan lääkkeet tai kotiin tuotaessa käteisellä tai kortilla. Sekin tarkistetaan tarvitaanko käteisellä maksettaessa vaihtorahaa ja ne otetaan tarvittaessa mukaan, samoin kuitti maksusta, Peura opastaa.

Malmin terveysasemalla ja Malmin apteekissa testikäytössä olleesta järjestelmästä saatiin pilottivaiheessa muutamia korjaustarpeita esille ja nyt kehitystyötä jatketaan niiden perusteella.

Tulevaisuudessa tavoitteena on nimenomaan se, että laitteita on terveysasemilla, joiden lähellä on apteekkeja. Tämä mahdollistaisi lääkkeiden nopean toimituksen esimerkiksi terveysasemalla odottavalle potilaalle tai kotiin, Sirpa Peura kertoo.

Kehitys johtaa samalla mobiilisovelluksen tuloon.

Pilottiviikolla markkinointia Remomedissa hoitava Sanna Eilola oli Malmin terveysasemalla opastamassa asiakkaita laitteen käyttöön.

-Saimme iloksemme palautetta, että se on helppokäyttöinen. Sitäkin kiiteltiin, että näyttöpäätteen korkeutta saa säädettyä, joten se on yhtä helppokäyttöinen pyörätuolissa istuvalle kuin pitkälle ihmiselle.

Kaikkiaan laitteella asioineet totesivat sen näppäräksi uudistukseksi apteekkiasiointiin etenkin sairaana ollessa.

Apteekkari Sirpa Peura kertoo, että laitteen käytöstä ei koidu asiakkaalle kustannuksia, ne menevät apteekkarien piikkiin.

-Malmille hankimme auton lääkkeiden kuljetuksia varten, ja kotiinkuljetuksista tullaan jatkossakin veloittamaan viiden euron maksu.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTalvista
Seuraava artikkeliHiihtoloma 1955 Wanhassa Puistolassa