Hiihtoloma 1955 Wanhassa Puistolassa

Vuonna 1955 kävin Ressua. Hiihtoloman vietin melkein joka päivä suksilla Puistolan, Tapanilan ja Alppikylän maisemissa jylhissä metsissä, jotka me nyt tunnemme kerrostalokaupunginosina.

Asuimme Puistolassa Harjutien (nyk. Karrintie) mäessä. Silloin ei ollut televisiota, ei tiski- eikä pesukoneita, saunamökki lämmitettiin haloilla eikä nappia painamalla. Tarpeilla käytiin pihan perällä puuceessä. Kuvaveistäjäisäni Gunnar Uotila yritti epävarmoilla tuloillaan elättää nelilapsista perhettä.

 

Ensimmäinen hiihtolomapäivä ma 28.2. -5 astetta, melkein selkeää

Aamulla sanomalehtien mukana tuli Viikon kertojat -lehden näytenumero, jota tutkin. Oli hyvä hiihtoilma. Kiersin ladun kolme kertaa. Pihassa hiihtelin pikkusiskoni Laura sylissäni.

Isä toi kaupungilta sähkölaitteita, joita hän tutki Ilkan kanssa. Isä osti itselleen Eden-hatun. Illalla kuuntelin radiosta kuunnelman.

 

Toinen hiihtolomapäivä ti 1.3. -5 astetta, puolipilvistä

Olin metsässä hiihtämässä. Sinne oli ilmestynyt uusi sinisillä papereilla merkitty latu. Se kulki Tapanilaan asti.

Kävimme Niemiseltä ostamassa perunoita. Ne maksoivat 400 mk. Voidaksemme maksaa meidän piti käydä Paavilaisen kaupassa vaihtamassa 500 mk:n seteli.

Illemmalla pelasimme pihassa jääpalloa ilman luistimia. Paikalla olivat minun ja Ilkan lisäksi Pertti, Matti ja Arto. Kirjailija Otto Varhia tuli meille illalla. Isä kävi välillä laulukuorossa. Kun isä oli palannut, kävimme keskusteluja luurangoista, ikiliikkujista ja rahan hankinnan vaikeuksista.

Hiihtolomankin aikana koulun kotitehtävät painoivat mielessä.

 

Kolmas hiihtolomapäivä ke 2.3. 0 astetta, pilvistä

Aamulla tutkin sanomalehteä. Hoidin pikkusisko Lauraa pihassa, kun äiti oli kaupassa. Sen jälkeen nostin vettä saunaan ja aloin lämmittää sitä.

Arto ja Matti tulivat. Pelasimme pihassa jääpalloa. Sitten Matti haki kotoa sukset. Kun söimme, Pertti luki Aku Ankkaa.

Lähdimme metsään suunnittelemaan ”olympialatua”. Santakuopille asti olimme yksimielisiä. Kun sitten vedimme ladun jyrkkää mäkeä lähelle Porvoontietä, Pertti oli eri mieltä, suuttui ja lähti pois. Jatkoimme latua vielä Alppikylään.

Into Kallio oli meillä illalla Jeri-koirineen. Olin saunassa niin myöhään, että äiti valitteli, kun ei päässyt hoitelemaan pyykkiä.

Illalla lueskelin kirjailijaelämäkertoja teoksesta Aleksis Kivestä Saima Harmajaan.

 

Neljäs hiihtolomapäivä to 3.3. +2 astetta, puolipilvistä

Sain isältä tehtäväksi laatia luettelon meidän äänilevyistämme. Mutta en ehtinyt pitkälle, koska piti kertailla koulun fysiikan työtehtäviä.

Matti ja Seppo tulivat. Pelasimme pihassa jääpalloa.

Illalla hoidimme pikkusiskoa Lauraa, kun äiti oli ompeluseurassa ja isä ”Marttojen rakennuskerhon” kokouksessa.

 

Viides hiihtolomapäivä pe 4.3. -1 aste, pilvistä

Aamulla veivasin pesumyllyä saunassa, ensin 15, sitten 20 minuuttia. Korjasin suksisauvojen lenkit. Pikku Laura pääsi minun huoneeseeni tekemään pahojaan. Jouduin siivoamaan hänen jälkiään. Kirjoittelin ensi viikon koulua varten fysiikan työselostusta.

Päivällä Matti, Arto, Seppo ja ”Kähö” menivät metsään. Lähdin perässä. Ilkka kävi pyörällä hakemassa Perttiä, joka tuli paikalle potkukelkalla. Emme ryhtyneet hiihtämään kilpaa vaan laskimme mäkeä.  Sitten tulimme meille pelaamaan jääpalloa.

Kuuntelin radiosta selostuksen Holmenkollenin hiihdoista. Olin vielä illalla hiihtämässä metsässä sinisellä merkityn ladun ennen kuin

luin koulukirjoja. Ensi viikon läksyt painoivat jo mielessä.

 

Kuudes hiihtolomapäivä la 5.3. -9 astetta, selkeää

Äiti pesi yhä pyykkiä. Kävin veivaamassa pari ”satsia”. Sytyttelin saunan uunin pesää. Kosteat puut eivät tahtoneet syttyä.

Ennen puolta päivää Arto ja Matti tulivat hakemaan minua pelaamaan jääkiekkoa Tapanilaan. Kerroin, etten lähde mukaan, kun luistimet eivät mahtuneet jalkaan. He suuttuivat ja sanoivat, etteivät tulisi meille ”kymmeneen kuukauteen”.

Kirjoitin kolme koulun työselostusta. Sitten lähdimme Ilkan kanssa metsään ”pitämään olympialaisia”. Ensin hiihdimme kilpaa. Sitten seurasi ”syöksylasku” Harjutien polkua alas. Pekkakin tuli mukaan.

Ruokailun jälkeen tiskasin ja kannoin isän kanssa vesiä työhuoneeseen, jossa äiti virutti pyykkiä.

Illalla luin läksyjä ja kuuntelin radiosta Holmenkollenin kisojen selostuksia.

 

Seitsemäs hiihtolomapäivä su 6.3. -9 astetta, puolipilvistä

Aamulla luin lehtiä ja läksyjä. Korjasin hiihtosauvani käsiremmin, joka oli taas hajonnut. Naapurimme Hautamäki oli eräässä radio-ohjelmassa, jota kuuntelimme.

Kävimme Ilkan ja Pekan kanssa metsässä tekemässä uuden ladun metsän ympäri. Järjestimme hiihtokilpailun kiertämällä lenkin kahteen kertaan.

Illalla valmistin vielä yhden koulun työselostuksen. Pertti tuli. Hän pelasi shakkia Ilkan kanssa. Pertin lähdettyä pelasimme dominoa Ilkan ja isän kanssa ja teimme kokeita ”neulanreikäkameralla”.

Ressun luokkakaverini Hannuksela soitti ja kysyi, olisiko huomenna jo koulupäivä. Kerroin, ettei onneksi, sillä maanantai oli vielä hiihtolomapäivä.

 

Kahdeksas hiihtolomapäivä 7.3. -1 aste, pilvistä

Aamulla luin lehdestä ylipitkistä hiihdoista. Valmistin koulutehtäviä.

Ilkka ja Pekka kävivät metsässä tekemässä taas uuden ladun. Oli satanut uutta unta. Ladut olivat mukavampia ja pehmeämpiä.

Illalla äiti ompeli. Isä, Ilkka ja Pekka kävivät katsomassa elokuvan Isä Camillon kylä.

Jossakin vaiheessa hoidin pikku Lauraa. Äiti neuloi kuntoon minun rikkinäisen puserontaskuni. Illalla järjestelin kasviotani koulua varten. Hiihtoloma oli lopussa.

Timo Uotila

Edellinen artikkeliMalmin apteekki kehityksen kärjessä: Terveysasemalta videopuhelu apteekkiin
Seuraava artikkeliBussilinjalla 75 seistään kuin sillit purkissa – vuoroja ei ole luvassa lisää