Ystävyys

teija loponen

Tänään vietetään ystävänpäivää. Se on saanut USA:sta turhaan rakastavaisten päivän leiman, mikä hämmentää todellista ystävän ja ystävyyden merkitystä. Hyvät ihmissuhteet ovat tärkeitä, ystävät vielä tärkeämpiä. Ystävät koetaan merkittäväksi voimavaraksi ja heillä on todettu olevan vaikutusta jopa hyvinvoinnille ja mielenterveydelle. Etenkin nuorten kohdalla ystävyyssuhteissa opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä muissakin ihmissuhteissa. Niitä ovat luottamus toiseen ja ristiriitojen ratkaiseminen sekä toisen huomioiminen, kannustaminen ja tukeminen. Senkin oppii, että ystävyyssuhteista on myös pidettävä huolta. Yhteydenpitoa ei voi jättää yksipuoliseksi.

Jokaisella ihmisellä pitäisi olla vähintäänkin yksi hyvä ystävä, jolle voi kertoa iloistaan ja murheistaan ja jolta saa tukea ja apua tarvittaessa. Valitettavan moni ihminen kokee kuitenkin olevansa yksin, jo varsin nuorena. On äärimmäisen tärkeää, että aivan pienestä pitäen lapsille korostetaan ystävyyden merkitystä ja kaveruuden tärkeyttä. Jopa päiväkodeissa saatetaan joku lapsi jättää jostain syystä kaveripiirin ulkopuolelle, ilman leikkikaveria. Jos siihen ei kiinnitetä aikuisten puolelta huomiota, voi käydä niin, että lapsi kuvittelee olevansa muita huonompi, eikä enää edes yritä luoda ystävyyssuhteita.

Ikäihmisille ystäviä ja juttuseuraa välittävät monet eri vapaaehtoisjärjestöt. Usein vapaaehtoiseksi ystäväksi ryhtynyt kertoo tuon järjestetyn ystävyyden muuttuneen varsin pian todelliseksi ystävyydeksi, joka jatkuu vuosikausia. Ystävyyden yksi määritelmä on se, että molemmat osapuolet sekä antavat, että saavat. Ystävyys ei voi olla toisesta hyötymistä. Aito ystävyys myös kestää kolhuja ja etäisyyksiä. Monella ystävyyssuhteet kärsivät työelämän ja perheen viedessä ajan. Jotain ystävyyssuhteiden eteen kannattaa kuitenkin kiireenkin keskellä tehdä, ettei sitten kodin tyhjetessä tenavista huomaa ystävienkin kadonneen. Silloin olisi elämä ankeaa. Omakohtainen kokemukseni on, että ystävät ovat elämän kantava voima, piristys kiireen keskellä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAsmo Maanselän debyyttiteos esittää korjauksia nykyisen tukijärjestelmän ongelmiin
Seuraava artikkeliOrmuspellossa odotetaan turhaan: lähikauppaa ei tulossa