Muistot pääsivät Malmitaloon

Aune Forsvik Lintumäen lihakaupan edessä Kirkonkyläntiellä.

Malmin ja sen lähialueiden elämästä ja ihmisistä eri aikakausina on koottu mielenkiintoinen näyttely Malmitalon aulaan.

Esillä on malmilaisilta kerättyjä omia valokuvia, joissa voi näkyä merkityksellinen henkilö tai paikka, mieleen painunut tapahtuma, jokin erityinen yksityiskohta tai tunnelmia menneiltä vuosilta.

Valokuvanäyttely kertoo Malmin seudusta laajemminkin, sillä kuvat saivat liittyä Ylä-Malmin, Ala-Malmin, Pihlajamäen, Tattariharjun, Malmin lentokentän Pihlajiston sekä Tapanilan ja Tapaninvainion elämään ja ihmisiin eri aikakausina. Pääosa keskittyy kuitenkin juuri Malmin lähialueisiin.

Malmitalon seiniltä löytyy kuvia muun muassa Malmin lentokentältä, Malmin kansakoulusta ja sen oppilaista, Malmin lähistöllä sijainneilta pelloilta, sekä ihmisiä perunannostossa, kotitalojensa edustalla tai muuten malmilaismaisemissa poseeraamassa. Muutamassa kuvassa näkyy vanha Kansallisosakepankin puutalo ja tiilinen Elannon rakennus entisen Kirkonkylänsillan kupeessa 30-luvulla. Silloin Kirkonkyläntie kiersi vielä puolipyöreän tiilitalon ja vanha siltakin oli lähempänä rakennuksia. Lisäksi kuvien kohteena ovat olleet Malmin kemikalikauppa, kenkäkauppa, kuvaamo ja kukkakauppa.

Yhdessä kuvassa poseeraa Aune Forsvik, myöhemmin Lintumäki, vuonna 1956 Lintumäen lihakaupan ikkunan edessä.

-Äitini Aune tuli töihin Lintumäen lihakappaan, josta löysi elämänsä rakkauden, Terho Lintumäen. Äiti ja isä menivät naimisiin vuonna 1957. Minä näin päivänvalon vuonna 1958, kertoo Matti Lintumäki kuvan kuvatekstissä.

Näyttelyn takana on Aarresaari.org ry, jonka tavoitteena on tuottaa iloa lapsille ja isonvanhemmille. Mukana näyttelyä järjestämässä ovat olleet myös Lions Club Helsinki / Malmittaret, Malmi-Seura, Malmin eläkeläiset ry, Malmin Martat, Vanhustyön keskusliiton senioritoiminta ja Malmitalo.

-LC Helsinki Malmittaret  avusti näyttelyn kuvien keräämisessä ja  näyttelyn ripustamisessa. Tämä näyttely on kunnianosoitus rakentajasukupolvien työlle. Kertomus siitä, mistä Malmin kaupunginosassa on lähdetty ja mihin tultu, toteaa Malmittarien puolelta mukana kuvien keruussa ja ikäihmisiä haastattelemassa ollut Päivi Kärkkäinen.
Kuvat ovat eri vuosikymmeniltä aina nykypäivään asti.

Elämää Malmilla -näyttely avoinna 28.2. asti Malmitalon aulassa, arkisin 9–20 ja la 9–18. Vapaa pääsy.

Teija Loponen

 

 

Edellinen artikkeliEsport Oilersin vauhti liikaa EV:n A-pojille
Seuraava artikkeliMalmin sairaala osaksi Hyks:iä