Puistolassa asukkaat koolle tulevaisuutta selvittelemään

puistolan alikulku
Puistolan alikulkua pidetään turvattomana, siksi lasten ei haluta kulkevan sen läpi Tapulin puolen nuorisotalolle. Kuva Teija Loponen

Puistolan ja Tapulinkaupungin koko palvelutilaverkkoa ja Tenavatien koulua yhtenä sen osana pohditaan yleisötilaisuudessa Puistolanraitin ala-asteella helmikuun ensimmäisellä viikolla.

-Tässä ensimmäisessä yleisötilaisuudessa ei käsitellä mitään yksityiskohtia, vaan pohditaan pidemmällä 20 vuoden tähtäimellä koko palvelutilaverkkosuunnitelmaa, kertoo yleisöillassakin tilaisuuden vetäjänä toimiva konsultti Heikki Lonka.

Tenavatien pisteestä hän toteaa sen verran, että Tenavatien vanhalle koululle pyritään kartoittamaan tarkastelun aikana erilaisia ratkaisuja.

Palvelutilaverkkotarkastelun ensisijaisena tarkoituksena on kehittää kaupungin käytössä olevia koulu-, päiväkoti-, kulttuuri- ja nuorisotiloja yhdessä asukkaiden ja käyttäjien kanssa. Tarkastelu on osa valmistelevaa työtä. Siinä suunnitellaan, missä ja minkä kokoisissa yksiköissä alueen palveluita on tulevaisuudessa järkevä järjestää.

-Nyt siis selvitellään, paljonko lapsia alueella tulee asumaan ja minkä kokoisia yksikköjä tarvitaan. Onko hyödyllisempää, että koulu ja päiväkoti ja kenties muitakin palveluita on keskitetysti saman katon alla, ehkä hivenen kauempana kotoa, vai että toiminta tapahtuu pienissä lähiyksiköissä. Se, että yhdistetään esimerkiksi päiväkoti, koulu, sekä kulttuuri- ja nuorisopalvelut samaan rakennukseen, olisi ratkaisu siihen, etteivät päiväkotien ja koulujen tilat olisikaan iltaisin ja viikonloppuisin tyhjillään. Yhteiskäyttötiloissa voisi olla iltaisin myös alueen toimijoiden kokoontumisia, Lonka selventää.

Tavoitteena on synnyttää Puistolan malli, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin mahdollisimman hyvin ja ylläpitää sitä.

-Asukasillassa pääsee kertomaan omat mielipiteensä ja perustelunsa. Jos esimerkiksi pidemmän kulkumatkan ongelmana on vain turvattomaksi koettu alikulku, voidaan pohtia miten se saadaan muutettua turvallisen ja viihtyisän oloiseksi. Tässä on nimenomaan tarkoitus nyt saada esiin asukkaiden toiveet siitä, millainen asuinalueen palvelutilarakenne parhaimmillaan voisi olla, selventää Lonka.

Vastaavanlaisia palvelutilaverkkosuunnitelmia on tehty muuallakin Helsingissä hyvin kokemuksin. Alueen asukkailla on paras paikallistietämys alueesta ja tilaisuus on mainio keino päästä vaikuttamaan oman alueensa tulevaan palvelutilarakenteeseen.

Ensimmäinen suunnittelukokous yleisötilaisuutta varten pidetään 31.1. Varsinainen yleisöilta koittaa 6.2. kello 18 Puistolanraitin ala-asteella ja siellä on mukana Longan lisäksi apulaispormestari Pia Pakarinen sekä kaupunkiympäristön-, kasvatuksen ja koulutuksen- sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalta palvelutilaverkkoasiantuntijoita.

Seuraava kokous on jo 14.2., silloin kokoontuvat kaupungin ja  Puistolan edustajat työpajamaisesti asioita edistämään. Asukkaiden ja työpajoissa työstettyjen näkemysten pohjalta tehdään laskelmia, jotka nekin vaikuttavat päätöksiin.

Vielä kevään aikana järjestetään toinenkin asukasilta, jossa suunnitelmia esitellään. Vasta myöhemmin on yksityiskohtaisten päätösten aika.

-Eli tiivistettynä alueellisen tarkastelun avulla laaditaan palvelutilarakenne, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin mahdollisimman hyvin ja monikäyttöisesti. Tarkastelusta saaduilla tuloksilla arvioidaan, peruskorjataanko nykyisiä tiloja vai uudisrakennetaanko isompia yksiköitä, kiteyttää Lonka.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLiiketilat lisääntyvät Malmintorilla
Seuraava artikkeliSarjajohtajan teräspuolustus oli liikaa eräviikkareille