Tapanilan kirkosta penkit pois

Tapanilan kirkkosalista saattavat pitkät penkkirivit poistua. Seurakuntaneuvos antoi jo asialle siunauksensa. Kuva Harri Hemmilä

Tapanilan kirkon kirkkosalista halutaan tehdä monipuolisemmin erilaisia ryhmiä ja toimintoja hyödyttävä tila. Se merkitsisi kirkkosalissa lattiaan kiinnitettyjen pitkien penkkien poistamista.

Malmin seurakuntatalosta luovuttaessa siirtyi kasvatustyön kokoava toiminta Tapanilan kirkolle. Tarvetta tilojen entistä monipuolisemmalle käytölle lisää se, että Tapanilan kirkolla kokoontuu kasvatustyön lisäksi monia muita nuorten toimintaryhmiä.

Käytännössä ainoa isoille ryhmille sopiva tila on kirkon liikuntasali. Sitä kuitenkin käyttävät monet liikuntaryhmät iltaisin, jolloin muiden suurempien ryhmien samanaikainen kokoontuminen on hankalaa. Penkitön kirkkosali olisi ratkaisu ongelmaan, silloin kirkkosalista olisi helppo muokata erilaisiin tilaisuuksiin sopiva tila.

Istuimitta kirkkosali ei kuitenkaan jäisi, sillä Malmin seurakuntatalolta tulleiden irtotuolien avulla sali olisi helppo järjestää toimituksiin, konsertteihin ja messuihin sopivaksi. Tila toimisi myös esimerkiksi isostoimintaryhmien ja muiden tilaa vaativien ryhmien kokoontumistilana.

 

Tapanilan kirkolla toimii arkisin kaksi kertaa viikossa nuorten avointen ovien kahvila. Kahviloiden aikana olisi tarvetta käyttää kirkkosalia monipuolisemmin.

Kirkko on myös suosittu kastekirkko. Kirkkosalin penkittömyys antaisi mahdollisuuden järjestää tila siten, että myös kahvitilaisuus voitaisiin pitää salin takaosassa.

Saliin olisi irtokalusteilla helppo järjestää tila muihinkin tilaisuuksiin, kuten keskusteluryhmien tapaamisiin, muskareille, kuoroille ja muille musiikkiryhmille.  Lisäksi nuorten vilkas messu- ja hartauselämä pitää sisällään aktiivista bänditoimintaa. Isomman soitinryhmän järjestäminen kirkkosalin etuosaan nykyisellä penkkijärjestelmällä on kuitenkin hankalaa aiheuttamatta estettä vaikkapa ehtoollisella käyntiin.

 

Seurakuntaneuvosto on tehnyt penkkien poistoa puoltavan päätöksen, mutta vielä ei penkkejä silti olla irrottamassa.

-Kirkkorakennukset kuuluvat Helsingin seurakuntayhtymän omistukseen, joten lopullinen päätös tehdään siellä. Lisäksi Tapanilan kirkolla on todettu olevan tarvetta remontille, ja jos sellainen toteutetaan, siirtyy penkkien poistaminen ehkä sen yhteyteen, selventää Malmin seurakunnan kasvatuksen johtaja Minna Karas.

Teija Loponen

 

  • Tapanilan kirkko on Malmin seurakunnan vanhin kirkko, se valmistui vuonna 1957.
  • Tiilestä rakennetun, rapatun kirkon on suunnitellut arkkitehti Pehr Björkval.
  • Valmistumisvuotenaan kirkkoa pidettiin modernina. Se on monitoiminen rakennus, jossa kirkkosalia voidaan väliseinä poistamalla jatkaa liikuntasalin puolelle.
  • Kirkko remontoitiin vuonna 1995.
  • Urut ovat dresdeniläisen urkutehtaan Gebrder Jehmlich Orgelbaun rakentamat.
Edellinen artikkeliEräV haki Savosta vauhtia kärkikamppailuun
Seuraava artikkeliUrut innostivat Heikki Poutasta työssään