
Helsingin medialukion opiskelijat järjestivät presidentinvaalipaneelin Moisiontien koulullaan torstaina. Paneeliin oli tehty opettajien avustuksella erityisesti nuoria kiinnostavia kysymyksiä.
Presidenttiehdokkaista paikalle lupautuneita Pekka Haavistoa (vihr.), Nils Torvaldsia (r.) ja Matti Vanhasta (kesk.) tenttasivat juontajanuoret Jenna Ukkonen ja Leo Heinämäki.
Teemoina olivat arvot, suomalainen yhteiskunta, ulkopolitiikka sekä nuoret ja tulevaisuus.
Aivan aluksi nuoret halusivat tietää, miksi ehdokas olisi paras presidentti. Matti Vanhanen piti valtteinaan kokemusta, osaamista ja aitoa kiinnostusta. Pekka Haavistoa presidentiksi ajaa rauha, ihmisoikeudet ja ympäristökysymykset.
– Olen aina, pikkulapsesta lähtien ollut kiinnostunut haasteista, perusteli Nils Torvalds.
Nationalismista ja merkittävimmistä kansallisista symboleista kysyttäessä Vanhanen piti hyvänä tervettä ylpeyttä omasta maastaan. Myös Nils Torvalds nosti esiin kansallisen ylpeyden ja piti symboleista leijonaa itselleen tärkeimpänä. Pekka Haavisto huomautti, että kansalliset symbolit on välillä valjastettu väärään käyttöön.
Ehdokkaiden mielestä Suvivirsi kuulu suomalaisiin perinteisiin.
– Miten eduskunnassa voi olla juopottelua ja seksuaalista häirintää? Se hämmentää meitä, juontajat ihmettelivät.
Konkaripoliitikot vastasivat puhumalla yleisellä tasolla.
– Paras tehdä tästä läpinäkyvää. Pitää puhua, reagoida, mikä alentaa kynnystä puuttua, linjasi Vanhanen.
– Keskustelu on ollut äärimmäisen hyvää. Pitää pitää nollatoleranssista kiinni, muotoili Torvalds.
– Kansanedustajaa ei voi estää tulemasta valtiopäiville, vaan hänellä on suoja tällaisissakin tilanteissa. Joudumme jonakin päivänä miettimään Lex Hakkaraista, heitti Haavisto.
Ehdokkailta kysyttiin myös jakautuneesta Suomesta, ketä he kutsuisivat linnan juhliin ja mielipidettä naisten asevelvollisuudesta sekä maamiinoista.
Paneelin puolivälin jälkeen juontajat nostivat esiin salaisuuksien salkun, josta Vanhaselle osoitettiin Ikean kuvasto, vaalirahaa, mustaherukkamehua, tuppeen sahattu lauta ja tasavallan mitta.
– Mitan varsinkin joo, tunnisti Matti Vanhanen.
Salkun sisältöön ei pureuduttu sen syvemmin.
Torvalds tunnisti salkkunsa, jossa oli värikkäät polvisukat, linux-käyttöjärjestelmä, Nato-aiheinen t-paita, Karl Marx -kirja ja ruotsi-venäjä-sanakirja.
Haviston salkusta löytyi Koijärven leikkikaivinkone, Afrikan tähti, Ultra Bran levy ja asiakirja.
Panelistit pääsivät vastaamaan myös näiden vaalien kestoteemaan, ollakko Naton vai Kremlin käytävillä.
– Molemmissa, katsoi Vanhanen.
Venäjä ei pysy mukana maailman muutosvauhdissa ja siitä tulee ongelmia, muotoili Natoon päin kallellaan oleva Nils Torvalds.
– Yhteistyö Euroopan -unionin jäsenmaiden kanssa, ei Natoon, linjasi Haavisto.
Paneelin tiedotusvastaava, opiskelija Nuutti Ruotsalainen oli tilaisuuden päätteeksi huojentunut. Lukiolaisten tekemä tuntien esivalmistelu oli onnistunut.
– Olen tosi ylpeä, sillä paneeli oli tosi tasokas, ja kaikki läsnäolijat pystyivät keskustelemaan rauhallisesti.
– Keskityin niin kuvaamiseen, etten kerennyt seuraamaan kaikkea. Mutta vaikutti siltä, että tilaisuus ei ollut vain tylsä keskustelu. Paneeli sai syvyyttä, kun kieli vaihtui välillä englanniksi ja esiin nousi salaisuuksien salkku, analysoi kuvaajatiimissä toiminut lukiolainen Henri Teittinen.
– Näkemiin ja äänestämään suomalaiset, juontaja Jenna Ukkonen päätti paneelin.
Paneelista tehty video löytyy You Tubesta koulun nimellä.
Pirjo Pihlajamaa