Gardenian jälkeen Annalan viherkeidasta pelastamassa

Huvilan perusti kauppias ja liikemies Gustav Otto Wasenius 1826. Paikka nimettiin hänen vaimonsa Annan ja ympäröivän kalliomaaston mukaan Villa Annebergiksi, jossa vietettiin kesäisin porvarillista huvilaelämää. KUVA RIITTA KORHONEN

Viikki-Seuran puheenjohtaja Riitta Korhonen on ollut aktiivisesti pelastamassa Viikistä muutamien kilometrien päässä Vanhassakaupungissa olevaa Annalan kartanoa. Miksi?

– Ensinnäkin kohde on Annalan huvila, joka on Helsingin vanhin huvila eli Villa Anneberg, mutta kansan suussa se on kartano. Viikin Gardenian menetyksen jälkeen Annalan puutarha tarjoaa hyvät mahdollisuudet nauttia puutarhasta ja saada opastusta luonnonmukaiseen kaupunkiviljelyyn ja moneen muuhun puutarha-asiaan. Siellä on myös yksi vanhimpia talvipuutarhoja Suomessa, eli Orangeria, vastaa Riitta Korhonen.

Toinen syy on se, että Viikin asukasyhdistyksen veturi on puheenjohtajana myös Hyötykasviyhdistyksessä, joka on toiminut Annalan pihapiirissä vuodesta 2000 lähtien.

Korhonen ja muut Annalan säilyttämistä kaupunkilaisten käytössä puolustavat aloittivat pelastusoperaation, kun kaupunki aikoi muuttaa Annalan kaavaa, jotta sen olisi voinut myydä yksityiskäyttöön.

Puolustajien määrä kasvoi ja eri vaiheiden jälkeen kaupunki suostui myymään huvilan yhdistykselle 100 000 eurolla. Huvila-aktiivit keräävät ostoa varten rahaa osoitteessa mesenaatti.me/annala.

– Joukkorahoituskampanja on tuottanut noin puolet huvilan ostohinnasta, ja jatkamme kampanjaa Helsinkipäivään 12.6. saakka. Tavoitteena on saada 100 000 euroa siihen mennessä.

Jatkossa rahaa tarvitaan myös ylläpitoon ja peruskorjaukseen.

– Olemme jo nyt aloittaneet yhteistyön eri oppilaitosten ja Aalto-yliopiston kanssa. Osa korjauksista tehdään oppilastöinä opettajien ja asiantuntijoiden kanssa. Meillä käynnistyi jo marraskuussa kolmivuotinen ESR-rahoitteinen Hyvinvoinnin tilat -hanke, joka omalta osaltaan auttaa peruskorjauksen järjestelyissä ja toiminnan suunnittelussa.

Kymmenen vuoden päästä Annala on Korhosen näkemyksen mukaan kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä puutarhakulttuurin ja hyvinvoinnin tapahtumakeskus.

– Annalan toiminta perustuu puutarhanhoitoon, sen tuotteisiin, pihapiirin ponitalliin ja eläinpihaan sekä lähiluonnon tarjoamiin elämyksiin kaikenikäisille, hän visioi.

Pirjo Pihlajamaa

 

Edellinen artikkeliUusi maakuntakaava tähtää vuoteen 2050
Seuraava artikkeliTyhjä talo palaa asuinkäyttöön