Kanadanhanhia yhä Viikissä

Kanadanhanhet liukastelivat Tapaninpäivänä Vanhankaupunginlahden rantamilla kulkiessaan jäätyneiden lätäköiden yli. Kuva Ulla Artte

Leuto alkutalvi on saanut kanadanhanhia jäämään etelärannikolle  viivyttelemään tavanomaista enemmän.
-Lintutietopalvelu Tiirasta löytyy Tapaninpäivältä havainto lähes kahdestasadasta kanadanhanhesta Vanhankaupunginlahden rannalta.

Hanhet eivät pikkupakkasista välitä, jos ravintoa on riittävästi tarjolla ja merenlahdet pysyvät jäästä vapaina, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry:n toiminnanjohtaja  Johannes Silvonen. Kanadanhanhet ruokailevat valkoposkihanhien tapaan pelloilla, avoimilla rantaniityillä sekä kaupungin nurmikoilla.

-Jos sää kylmenee, kanadanhanhet lähtevät etelään, mutta normaalitalvinakaan ne eivät muuta Itämeren eteläosia ja Pohjanmeren rannikkoa kauemmas, tietää Silvonen. Silvosen mukaan Helsingissä havaittiin joulukuussa myös muutama  yksittäinen valkoposkihanhi. Viime talvena kaksi valkoposkea talvehti onnistuneesti Töölönlahdella.

Valtaosa pääkaupunkiseudullakin pesivistä valkoposkihanhista poistuu kuitenkin Suomesta yleensä lokakuun loppuun mennessä Länsi-Euroopan talvehtimisalueille.

Valkoposkihanhet ja kanadanhanhet sekoittuvat helposti katsojan silmissä, sillä lajit ovat etenkin nopeasti katsottuna varsin samannäköisiä.

-Lajit erottaa se, että valkoposkihanhella valkoinen väri jatkuu poskesta silmän yläpuolelle otsalle. Kanadanhanhella musta kaula rajautuu vaaleaan rintaan, kun taas valkoposkihanhella musta jatkuu kaulan alapuolelle rintaan asti. Kanadanhanhen selkä on harmaanruskea, valkoposkihanhella taas mustanharmaa, opastaa Johannes Silvonen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPikaraitiotie ennen kaupunkibulevardia
Seuraava artikkeliTuhopolttaja iski Viikin gorillaan