Malmitalon tammikuussa musiikkia laajalla skaalalla

Milo&Moses soittaa antaumuksella groovejazzia. Kuva Klaus Elfving

Malmitalon tammikuu on yhtä musiikki-ilottelua. Varsinaisten muusikoiden ja artistien ohella lavalle nousee myös Heikki Kahila juontamaan vanhoista kotimaisista elokuvaklassikoista napattujen iskelmähittien iltaa.

The Great Helsinki Swing Big Band päätti Malmitalon syyskauden joulukonserttiin ja se myös aloittaa kevätkauden heti 10.1. iki-ihanan Glenn Millerin musiikilla. Glenn Miller oli yhdysvaltalainen orkesterinjohtaja, säveltäjä ja pasunisti, jonka big band oli swing-kauden suosituimpia orkestereita.

Konserttiensa ohjelmiston tekoon Millerillä oli ohjeenaan kuuluisa lause ”Something old, Something new, Something borrowed, Something blue”. Tämä otsikko sopii teemaksi myös Malmitalossa kuultavaan Great Helsinki Swing Big Bandin konserttiin, jossa kuullaan tuttujen Glen Millerin ikivihreiden lisäksi harvinaisempia teoksia orkesterin kultakaudelta.

Yli kymmenvuotisesta historiasta poiketen tänä keväänä kaikki TGHSBB:n konsertit eivät osukaan kuukauden keskivaiheen keskiviikkoon, vaan nyt konserttipäivät ovat Miller –konsertin jälkeen to 15.2., ke 21.3., to 12.4. ja to 24.5. Näihin big band -konsertteihin myydään lippuja myös kausipakettina hiukan edullisemmin. Kausilippuja ostettiinkin innolla joulukonsertissa, sillä silloin Malmitalon lipunmyynti palveli viimeistä kertaa entisessä muodossaan. Ensi vuonna aukioloajat supistuvat pariin tuntiin ennen esityksiä.

Eri sukupolven muusikoista koostuva Eero Raittinen & Eldis saa solistikseen energisen ja upeaäänisen blueslaulaja Ina Forsmanin 16.1.

Tällä keikalla kuullaan edustava läpileikkaus Eeron uran roots-musiikkityyleistä aina 60-luvun alusta lähtien.

Jussi Raittinen & PCB on puolestaan yksi 17.1. Mikko Virron visuaalisen konsertin vieraista. Työväenopiston ja Pohjois-Helsingin musiikkiopiston pitkäaikainen opettaja ja laulava rumpali Mikko Virto konsertoi Malmitalolla muusikkoystävineen esittäen monipuolisesti musiikkia argentiinalaisesta tangosta kotimaiseen iskelmään, rockista swingiin.

Mikko Virto on yksi niitä luottomuusikoita, joita ilman ei voi olla tähtiä. Virto on monitaituri, pasunisti, rumpali, laulaja ja muusikko, jonka vieraiksi lavalle saapuvat myös muun muassa Polaris Celebration Band, Thomas Rönnholm, Toni Kulku, Risto Salmi, Matti Iiramo, Uriel Hylton, Harri Aavaharju ja Mercedes Krapovickas.

Virto kertoo aloittaneensa ammattisoittamisen 1971 ja tehneensä syksyyn 2017 mennessä yli 5000 keikkaa.

-Rumpalina olen niin sanottu yleismies, hallitsen suomalaisen ja ulkomaisen tanssi-, iskelmä- sekä jazz-, lattari- ja rockmusiikin soittamisen melko laajasti. En kyllä hallitse tykitysheviä, enkä edes tiedä nimeltä kaikkia nykykomppeja.

Malmitalon jazzsarjassa Jan-Olof Strandberg kokoonpanon tammikuun 21. päivän Jazz’n Jam konsertin kokemusta syventää tanssitaiteen valtionpalkinnon vuonna 2005 pokanneen tanssija-koreografi Leena Gustavsonin tanssi. Kokoonpanon muusikot ovat useista kokoonpanoista tutut kosketinsoittaja Jukka Gustavson, rumpali Markus Ketola ja basisti Jan-Olof Strandberg.

Uudenpolven svengiä kaipaaville taas tarjoillaan jazztrio Milo & Mosesin groovejazzia. Vaikka nämä nuorukaiset eivät vielä ajokorttia omista, kulkee soitto silti kuin kovemmiltakin konkareilta.

Seniori-ikäisiä saattaa innostaa erityisesti ilta vanhojen kotimaisten elokuvaklassikoiden rakastetuimpien iskelmähittien parissa. Tuttuja iskelmiä Katupoikien laulusta Akselin ja Elinan häävalssiin kuullaan taidokkaasti sovitettuina neliääniselle lauluyhtyeelle. Esiintyjinä ovat Päivi Ristimäki, laulu, Reetta Ristimäki, laulu, Jere Ristimäki, laulu, Marko Puro, laulu ja piano, Mauri Saarikoski, viulu, ja Jukka Ojala, harmonikka.
Konsertin juontaa charmikas Heikki Kahila, jonka perusteellinen tietämys ja hauskat anekdootit upottavat kuulijat vielä syvemmälle elokuvien taikamaailmaan. Kahila kertonee senkin, että ensimmäinen varsinainen suomalainen musiikkielokuva oli Meidän poikamme merellä (1933), jonka jälkeen elokuvamusiikista tuli suosittua Suomessa. Tunnettuja alkuaikojen elokuvasäveltäjiä olivat mm. Georg Malmsten, Harry Bergström, George de Godzinsky ja Toivo Kärki.

Lisäksi Malmitalon tammikuun musiikkikattauksessa tarjoillaan ainakin bluesia, rockia, folkkia, progea, rootsia, klassista, Vladimir

Vysotskin balladeja, koko perheen maailmanmusiikkia ja yhteislaulua. Ja mitä muuta, se selviää osoitteesta malmitalo.fi.

Teija Loponen