Mielen metsän kääpiä Alppikylässä

Kuvataiteilija Riikka Keränen ja museolehtori Kristiina Ljokkoi esittelivät Mielen metsän kääpiä -teosta lapsille ja vanhemmille. KUVAT TEIJA LOPONEN

Värikkäitä kääpäsieniä eli keraamisia hauskoja kääpäveistoksia sekä yksittäin että isoina ryhminä löytyy eri puolilta päiväkoti Alppikylää lasten ja aikuisten iloksi.

Käävät ovat kuvataiteilija Riikka Keräsen veistoskokonaisuus Mielen metsän kääpiä, jonka Helsingin taidemuseo HAM tilasi taiteilijalta prosenttitaideteoksena.

Värikkäät kielikäävät piristävät käytävää.
Värikkäät kielikäävät piristävät käytävää.

130 lapsen päiväkoti Alppikylä avautui viime elokuussa uudelle asuinalueen keskelle ja se valittiin yhdeksi prosenttiperiaatteen rakennuskohteeksi. Tämän myötä noin yksi prosentti rakentamisen kustannuksista suunnattiin uuden julkisen taideteoksen toteuttamiseen.

HAM toimii usein asiantuntijana useissa näissä prosenttiperiaatteen taidehankinnoissa ja heiltä amanuenssi Mikko Oranen kuratoi hanketta ehdottaen kohteen taiteilijaksi kuvataiteilija Riikka Kerästä. Valmistunut veistos kuuluu HAMin kokoelmiin.

HAM:in eli Helsingin taidemuseon vuosina 2016-2018 Jakomäkeen keskittyvässä aluetyössä Taidetta sataa Jakomäkeen –hankkeessa kaupunkilaisia osallistutetaan taiteen tekemiseen ja taidetta viedään asukkaiden saavutettavaksi. Taiteen toteuttamista on jo toteutettu monin tavoin eri ikäisten jakomäkeläisten kanssa ja heidän ilokseen.

Alppikylässä päiväkoti sai pysyvän taideteoksen, mutta sen lisäksi museolehtorit ovat toteuttaneet siellä kolme taidetyöpajaa, pedagogisen pilottiohjelman, jossa noin 80 3-5 –vuotiasta lasta on päässyt tutustumaan teokseen, sen maailmaan ja taiteilijaan. Lapset muun muassa taiteilivat itse painaen kääpäaiheisia kangaskasseja.

Isommat, eli päiväkodin esikoululaiset ovat käyneet tutustumisretkillä taidemuseoon.

Kuvataiteilija Riikka Keränen kertoo, että päiväkoti on itsessään kasvualusta.

-Haluan kannustaa ja innostaa ympäristön tutkimiseen, luonnon havainnointiin ja lähiluonnon tutkimiseen.

Kääpäveistoksia löytyy sekä sisätiloista, käytävistä, että ulkoterasseilta yhdistäen siten sisä- ja ulkotilat.

-Minä olen muutenkin taiteessani usein käsitellyt ihmisen suhdetta aikaan, luontoon ja materiaaliin, eli sikäli tämä ei ole uutta minulle. Haluaisin pitää luonnon lähellä ja omalla tavallani edesauttaa siihen lähentymistä kaupungeissakin, Keränen toteaa.

Taideteoksen suunnittelu alkoi viime tammikuussa ja lopputuloksena oli Riikka Keräsen sanoin yli 50, mutta alle sata keraamista veistosta, jotka edustavat 36:tta kääpälajia.

-Halusin tehdä teoksesta vielä tutumman lapsille ja myös päiväkodin työntekijöille suunnittelemalla värityskirjan, jossa kaikki nämä 36 mieleni metsän kääpälajia esitellään. Lisäksi siinä on tietoa käävistä, jotka eivät siis ole kasveja eivätkä eläimiä, vaan oma erikoinen eliöryhmänsä.

Jokainen päiväkodin lapsi saa oman värityskirjan ja niitä on varattu jonkin verran myös päiväkotiin tuleville uusille lapsille.

Mielen metsän kääpiä -veistoskokonaisuuden avajaisia vietettiin viime keskiviikkona, jolloin päiväkodissa toteutettiin myös lasten ja vanhempien yhteinen joulupajailta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKailialan maalishow kypsytti Happeen
Seuraava artikkeliMalmin tornista 12