Hyvää joulua

teija loponen

Joulu on todella jo ovella. Loppuviikosta tehdään kiireellä viimeisiä valmisteluja, hankitaan jouluruokia, siivotaan nurkkia ja koristellaan kuusi tai sitä korvaava havukimppu. Osa suosii marttojen myyjäisten joululaatikoita ja leivonnaisia, joillekin on tärkeää ostaa aina joulukuusi samalta kauppiaalta, vaikkapa Puistolan leijonilta. Mikäli jouluostoksissa on vielä puutteita, on Malmin Kuvalehti edullinen paketoitava. Myös paikallisten tekijöiden kirjatuotanto on oiva joululahjaidea, meillä täällä asuu useita kirjailijoita, joten on varaa valita dekkareista historiateoksiin tai sotamuistoista runokirjoihin. Aineettomamman lahjan saa valitsemalla saajalle teatteri-esityksen, jossa esiintyy täkäläisiä näyttelijöitä, tai lipun Malmitalon esityksiin.

Paikallisilla leijonilla on hieno tapa käynnistää jouluaatto sytyttämällä Malmin hautausmaan sankarihaudoille kynttilöitä. Saman työn toteuttavat partiolaiset Hietaniemessä. Hautausmaat ovat joulunpyhinä vilkkaasti vierailtuja paikkoja. Poisnukkuneille läheisille käydään sytyttämässä kynttilät ja vietetään hetki muistelemassa heitä. Jouluna Malmin hautausmaa kylpee sellaisena valomerenä, että se jaksaa hämmästyttää vuosi toisensa jälkeen. Niin hautausmailla kuin joululiikenteessä muutenkin on syytä varata aikaa paikasta toiseen siirtymiseen, jotta liikenneturvallisuus ja rauha säilyy. Ja jalankulkijoille heijastin heilumaan, lumeton ilta on kovin pimeä.

Sunnuntaina vihdoin saapuu etenkin lasten kovasti odottama joulupukki. Tulipa sitten joulupukki tai ei, niin jokaisen lapsen soisi voivan viettää mukavan ja turvallisen joulun. Sellaisen joulun, jota voi vanhempana muistella hyvillä mielin. Joulun, jota mahdolliset perheenjäsenten sairaudet, alkoholin käyttö tai perheen taloudellinen tilanne eivät tekisi ikäväksi ja kenties pelottavaksikin. Vähävaraisille perheille on monilla eri tahoilla, eri järjestöjen ja toimijoiden kautta, kerätty joululahjoja lapsille annettavaksi ja ruokaa koko perheen nautittavaksi. Antamisen ja auttamisen ilo on vähintään yhtä suuri kuin sen saamisen riemu. Auttamalla saa joulumielen itselleenkin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistolan leijonien lahjoitus yllätti: Olin ihan äimän käkenä!
Seuraava artikkeliVihdoinkin totta: Kylätilayhdistys ostaa vanhan koulun